En büyük silah ithalatçısı:Hindistan

Dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi Hindistan silah ithal eden ülkeler sıralamasındaki birinciliği kimseye kaptırma niyetinde değil.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Aydın Şahinalp

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre dünyanın en çok silah ithal eden ülkesi Hindistan.Hindistan 2013 yılında silah ithalatına tam 5.6 milyar dolar harcadı. Rekor harcamanın nedeni Hindistan'ın iç güvenlik tehditleri ile nükleer silahı olan sınır komşuları Pakistan ve Çin'le rekabet. Ülkenin savunma harcamalarını ateşleyen temel faktörler bunlar. 

20 milyar dolarlık anlaşma

Mayıs ayında başa geçen Narenda Modi hülkümeti kesenin ağzını daha da açtı. Asya'daki silahlanma yarışında açık ara önde giden Modi yönetimi bütçede silahlanmaya ayrılan payı iki katına çıkararak 20 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. 

En çok silah ithal eden ülkeler

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre dünyada en çok silah ithal eden ilk 10 ülke şöyle sıralanıyor: Hindistan, Çin, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Avustralya, Yunanistan, ABD, Türkiye ve Cezayir. 

Elindeki eski silahları modernize etmek için kolları sıvayan Hindistan, ABD ve Rusya gibi silah ihracatçısı ülkelerin iştahını kabartıyor.  

Silahlanmaya 130 milyar dolar

Zira Londra'daki India Institute of King's College'den Profesör Harsh Pant, Bloomberg Businesweek'e verdiği mülakatta " Hindistan'ın elindeki silahları modernleştirme süreci yedi yılı bulacak. Bunun maliyeti de 130 milyar doları aşacak. Birçok Batılı silah ihraç eden ülke bu pastadan pay almak için yarışa girecek." dedi. 

ABD Rusya'yı solladı
 
Her dört silahtan üçünü satan dünyanın en büyük silah ihraç eden ülkesi ABD, Hindistan'a silah satışında en büyük rakibi Rusya'yı 2013 yılı ıtibariyle geçti.

Dört yıl önceki rakamlara göre, ABD'li silah şirketleri Hindistan'a 237 milyon dolar değerinde silah satışı gerçekleştirdi. Ancak Modi iktidarıyla birlikte Hindistan ağır silahlardan denizaltısına kadar neredeyse her silahı ABD'den sipariş eder oldu. 

silahsatis-ic.jpg

Boeing'e 22 apaçi, 15 nakliye uçağı siparişi

Chicago merkezli Boeing firması 2.5 milyar dolar değerindeki 22 Apaçi helikopteri ile 15 Chinook marka nakliye uçağı siparişini aldı.

İşte Hindistan'ın askeri harcamalarından öne çıkan satırbaşları:

126 Rafale savaş uçağı siparişi. Maliyet: 11 milyar dolar. Üretici Firma: Fransız Dassault Aviation. 

22 Apaçi helikopter siparişi. Maliyet: 1.5 milyar dolar. Üretici firma: ABD'li Boeing. 

15 Chinook askeri nakliye uçağı. Maliyet: 1 milyar dolar. Üretici firma: Boeing. 

12 US-2i amfibi uçağı siparişi. Maliyet: 1.7 milyar dolar. Üretici firma:Japon Shin Maywa 

Aslan payı ABD'nin

ABD'nin silah satışındaki liderliğini Barack Obama'nın 26 Ocak'taki Delhi ziyareti perçinledi. 21 Ocak'ta da rakip Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu Delhi'yi ziyaret ederek önemli pazarı elinden kaçırmak istemedi.Ancak Hindistan ertesi gün ABD Savunma Bakan yardımcısı Frank Kendall'ı ağırlayarak silah pazarındaki aslan payını ABD'ye verdi.

Brooking Enstitüsü Hindisan Uzmanı Tanvi Madan, " ABD ve Hindistan silah alışverişi, satıcı-alıcı ilişkisinden öte bir şey" diyerek iki ülkenin ortaklığını özetliyor.

"Çin-Pakistan tehditi ile yüz yüzeyiz"

Hindistan ABD ile savunma alanında işbirliği yaparak Kuzeyinden gelecek olası tehditleri elimine etmek istiyor. Pakistan ile yakınlaşan Çin Halk Cumhuriyeti ordusu da silahlarını yenileme sürecinde. Geçtiğimiz martta Çin 2014 yılı bütçesinde savunmaya düşen payı yüzde 12 artırarak 132 milyon dolara çıkardı.

Emekli Hintli diplomat Gopalasvavi Parthasarathi, "Kuzeyden koordine olmuş Çin-Pakistan tehditi ile yüz yüzeyiz." dedi. Hindistan'ın en büyük silah tedarikçisi ABD aynı zamanda Pakistan'a da kontraterör mücadelesinde askeri ve silah yardımında bulunuyor.