Ertem: GLP faizinin artırılması gerekmeyebilirdi

Türk Lirasının halk oylaması sonrası istikrara kavuştuğunu söyleyen Ertem, "Merkez Bankası'nın GLP faizini artırması gerekmeyebilirdi" değerlendirmesini yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem TRT Haber'de ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın enflasyondaki oynaklığı kontrol altına almak için sıkı para politikasını sürdürdüğünü vurgulayan Ertem, "Türk lirası halk oylaması sonrası istikrara kavuştu. Merkez Bankası döviz kurundaki oynaklığı kontrol etmek için politika üretiyor." ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi (GLP) faiz oranını 50 baz puan artırmasını değerlendiren Ertem, "Faiz oranının artırılması bankaların ortalama fonlama maliyetini yükseltecektir. GLP faizinin artırılması gerekmeyebilirdi" dedi.

'Yüzde 13 işsizlik sürdürülemez'

Ertem, halk oylamasının sonuçlarının resmen ilan edilmesinden sonra Türkiye'nin büyümeye ve ekonomiye odaklandığını söyledi. Cemil Ertem, "Türkiye önümüzdeki dönemde diğer piyasalardan pozitif yönde ayrışacaktır. 2017 sonunda yüzde 4,5 büyümeye ulaşabilir. 2018'de büyümenin yüzde 7 civarında olması bekleniyor. Yüzde 13 oranındaki işsizlik sürdürülemez. İşsizlik hızla tek haneli rakamlara inecektir. Enflasyon önemli bir sorun olsa da büyüme ve işsizlik daha önemli. 2019'a kadar çok sayıda ekonomik reform yapılacak" diye konuştu.

'Yeni bir teşvik projesine ihtiyaç var'

Ertem, "Bölgesel teşvik sitemini uyguluyoruz bunun yetersiz kalmaya başladığını gördük. Teknoloji yoğunluklu alanları destekleyen özellikle KOBİ'leri destekleyen yeni bir teşvik sistemi ve projesine ihtiyaç var. Sanayi bölgelerinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Sanayicilerin pahalı arazilere yatırım yapması zor. Tüm bu düzenlemeler yapılınca dış yatırımcı daha kolay gelecektir. KOBİ'ler yapılacak ortaklıklar işletmelerimizi küresel şirket haline getirecektir. Varlık fonu da şirketlere uzun vadeli finansman sağlama görevini yapacak." ifadelerini kullandı.