Piyasalar yatay açıldı

Veri akışı bakımından hem içeride hem de dışarıda sakin geçmesi beklenen bugün piyasalar yatay bir açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurtiçi piyasalar, küresel piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi politikalarına dair belirsizliğin devam etmesi ve düşük risk iştahının etkisiyle güne yatay başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftanın son işlem gününde 63 puan artışla 89.201 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,07 oranında değer kazandı.

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında takip edilebilecek veriler arasında saat 18:00'da açıklanacak olan ABD Michigan tüketici güven endeksi bulunuyor.

Ziraat Yatırım günlük borsa yorumunda piyasalarda "nötr risk iştahı" olduğunu belirtirken, Şeker Yatırım raporunda da "BIST'in yükseliş denemelerini sürdürmesini bekliyoruz" denildi.

Dolar serbest piyasada 3,57'den açıldıDolar serbest piyasada 3,57'den açıldı

 

Küresel piyasalarda AB belirsizliğiKüresel piyasalarda AB belirsizliği

 

Dolarda düşüş eğilimi sürüyorDolarda düşüş eğilimi sürüyor

 Küresel piyasalarda son durum

Asya borsaları bakır ve diğer emtia fiyatlarındaki düşüşlerden etkilenen materyal hisselerindeki gerilemenin etkisiyle iki buçuk yılın zirvesinden düşüşe geçerken, yatırımcılar Washington'un vergi ve diğer politikalar konusundaki duruşunu izlemeye devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e kur manipülasyonu yaptığı suçlamasını yönelterek dünyanın en büyük iki ülkesi arasındaki ticari ilişkiler konusunda güven artırıcı bir yaklaşımda bulunmadı.

Trump'ın bu açıklamalarından birkaç saat önce yeni ABD Hazine Bakanı, Çin ile ilişkilere daha sistemik yaklaşılacağını söylediği için piyasalar Trump'ın açıklamalarına çok fazla takılmadı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.5 düşerken, bu hafta gerçekleştirdiği kazançların bir kısmını da geri vermiş oldu. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.2 geriledi.

MSCI'ın dünya genelinde 46 ülkeyi izleyen dünya endeksi ise dün yüzde 0.15 yükselerek gün içerisinde 446.67 ile rekor zirveyi gördü ve bu yıl gerçekleştirdiği kazançlarını neredeyse yüzde 6'ya çıkardı.

Bu artışların öncüleri yılın başlangıcından bu yana yüzde 10'un üzerinde artış gösteren gelişen ülke piyasaları oldu. Gelişen ülke piyasalarındaki bu yükselişlerin ana katalizörleri küresel ekonomik aktivitedeki toparlanma ve emtia fiyatlarındaki artış oldu.

ABD'de ise Dow Jones endeksi üst üste onuncu seans rekor zirvesini genişleterek 1987'den bu yana en uzun süre üst üste rekor yenileme serisini yakaladı.

İşlemciler, ABD Başkanı Trump ve ABD Kongresi'nden gelebilecek vergi indirimleri, daha az düzenleme ve daha fazla altyapı yatırımını fiyatlıyorlar.