Fuar alanı tartışması Bursa ile İnegöl'ün arasını açtı

MODEF’in fuar alanı yetersiz gelince Bursa’da yeni fuar alanı için tartışma başladı. Mobilyacılar fuar alanının yine İnegöl’de kurulmasını isterken, Bursa kamuoyu ihtisas fuarları için İnegöl dışında geniş bir fuar alanı planlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT 

BURSA - MODEF EXPO’nun ardından İnegöl ve Bursa arasında yeni bir fuar alanı tartışması başladı. Mobilyacılar, İnegöl dışında planlanan bir alanda yapılacak MODEF fuarlarının sektörü olumsuz etkileyeceğini savunurken, Bursa’yı fuar merkezi yapmak isteyen Büyükşehir Belediyesi ve Valilik, Bursa konusunda ısrarcı. İnegöl’de 28 bin metrekarelik alanda yılda 2 kez mobilya fuarı düzenleniyor. İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan (solda), ilçede yeni bir fuar alanı kurulması için Büyükşehir Belediyesi’nden bekledikleri destek gelmezse fuarları mevcut yerinde sürdüreceklerini söyledi. Ayhan, esnafı ve mobilya caddeleriyle birlikte fuara giren İnegöl’de bu hareketliliği kaybetmek istemediklerini vurguladı. 

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Mustafa Akyol da İnegöl Belediyesi ve STK’ların öncelikle yapımı devam eden Mobilium Mobilya AVM’nin performansının değerlendirilmesi yönünde karar aldıklarını ifade etti. Amerika North Carolina’daki fuar konseptinin İnegöl’e uygulanabileceğini savunan Akyol, “Fuar zamanı eyaletin tamamı bir fuar alanı olarak değerlendiriliyor. Ziyaretçiler ring araçlarıyla üreticileri ve mağazaları gezebiliyor. Böylece yeni bina yapılması gerekmiyor. Fuar zamanları kentin tamamı değerlendirilebilir. Öncelikle Mobilium’un sonuçlarını görmeliyiz. Doğru isatişare ile ortak noktada buluşabiliriz” dedi. 2023 yılında İnegöl mobilyasının 1 milyar dolarlık ihracat hedefl ediğini belirten İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl da, kabuğuna sığmayan İnegöl mobilyası ve MODEF fuarlarının ilave çadırlarda teşhir yapmaya çalıştığını söyledi. Anıl, “Fuar alanımzı büyütmek istiyoruz. Alternatif görüşler var ama bunun İnegöl’de olmasını arzu ediyoruz” diye konuştu. 

“Fuar alanı misyonunun gerisinde kaldı” 

Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç (sağda) ise İnegöl mobilyacısının bugünkü başarısını destekleyen fuar alanının artık misyonunun gerisinde kaldığına işaret etti. Güleç, “Mesele sadece fuar meselesi değil. Bugün marka kentler rekabet halinde. Bursa ve İnegöl artık bir. Biz yurtdışında kendimizi tanıtırken önce Türkiyeli, sonra Bursalı olarak tanıtıyoruz” açıklamasını yaptı.

Tartışmayı Bursa Valisi başlattı 

Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İnegöl’ün kendi sınırları içerisinde büyüyebileceği son noktaya kadar büyüdüğünü vurgulayarak, “Artık İnegöl büyük Bursa fotoğrafı içinde yer almalı. İnegöl Bursa’dan, Bursa da İnegöl’den yararlanmalı. Birbirimize çelme takmak değil, sinerji oluşturmak durumundayız. Senede iki fuar için 100 bin metrekarelik alan kapatamazsınız. Ama Bursa fuarcılığı için Bursa Büyükşehir Belediyesi, BTSO, İnegöl Belediyesi, İTSO, Mobilyacılar Odası işbirliği ile yılda 15-20 ihtisas fuarının yapıldığı Türkiye’de örnek bir fuar alanı yapabiliriz” dedi. Karaloğlu, fuar alanı yeri için de Bursa – İnegöl arasını işaret etti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de fuarcılık sektöründe Bursa’yı Türkiye’nin merkezi haline getirmek istediklerine söyledi.