Gaziantep, ‘Suriyeli çocuk gelinlere’ dur demek istiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentteki Suriyelilerden 60 bininin eğitim çağında olduğunu belirterek, çocuk gelin vakaları olmaması için özellikle kız çocuklarını eğitim hayatına kazandırmaya çalıştıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GÜNEŞ DOĞDU SOYLU

GAZİANTEP - Son 4 yıldır ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin en çok tercih ettiği kentlerden Gaziantep’te güvenlik, sağlık, eğitim konuları başta olmak üzere Suriyelilerin hayata kazandırılması adına çalışmalar yürütülüyor. Ancak 300 bin Suriyelinin yaşadığı kent kontrolsüz nüfus artışı ve yetersiz altyapı gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmış durumda. Eğitim konusundaki çalışmaların ağırlık kazandığı kentte eğitim çağına gelmiş 60 bin Suriyeli çocuğun olduğu bilgisi veriliyor. Özellikle kız çocuklarının eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğinin farkında olan il yöneticileri, “çocuk gelinler” sorunu yaşamak istemiyorlar. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, artık uluslararası toplumun da Suriyeliler konusuna el vermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Suriye’deki iç savaşın üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Bunlar bizim komşumuz akrabamız. Komşularımızın yanında olmamız bizim medeniyetimizin gereği” dedi. 

Kentte 300 bin Suriyeli yaşıyor 

Türkiye’de yaşayan 1 milyon 600 bin Suriyeli nüfustan, 300 bininin Gaziantep’te yaşadığına dikkati çeken Şahin, “270 bini şehir merkezinde, 30 bini kamplarda yaşıyor. Suriyeli nüfusun artması kentte altyapı, kanalizasyon, konut, su, yol gibi ihtiyaçları doğurdu. Önce insanların en temel yaşam haklarını bulmak durumundasınız. Ancak bu süreç uzadığı zaman eğitim konusu da işin içine giriyor” diye konuştu. 

Çocukların eğitim sistemine dahil edilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Onlara eğitim hayatının içine alamazsak, çocuk gelinler gibi cehaletlerle karşılaşırız. Özellikle kız çocuklarının eğitim hayatına kazandırılması için çalışmalara yapıyoruz” diye konuştu. 

20 bin öğrencinin eğitim masraflarını karşıladık 

Kentte yaşayan 300 bin mültecinin 60 bininin eğitim çağında olduğunu, pasaport ile gelenleri Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullara yerleştirdiklerine işaret eden Başkan Fatma Şahin, “Belediye olarak 20 bin öğrencinin eğitim masrafl arını karşıladık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu yönetmelik çok önemli. Mevcut okulları da kullanarak hafta sonu veya gündüz eğitimden sonra, ikinci eğitimde Suriyeli mülteci çocuklara kullandırtmak üzere önemli bir yönetmelik çıktı. Yeniden kayıt almaya başladık. 2 bin çocuğumuz yeniden bizim yerel yönetimlerin hazırladığı okullarda eğitim almak için başvurdu” değerlendirmesinde bulundu.

Savaştan kaçan insanların rehabilite edilmesi çok önemli

Sağlık ile ilgili özellikle savaştan kaçarak gelen insanların rehabilite edilmesi ve gece uyuyamayan çocukların sağlık durumlarının korunmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin “Yaşanan bireysel birkaç olaya karşı algı oluşturmak yerine bunları tolere etmeye çalışıyoruz. Bir yandan 300 bin Suriyeli’yi yerel yönetimler olarak hayatın içinde tutmaya çalışırken diğer yandan bunlara gelebilecek menfi olayları kontrol etmeye çalışıyoruz, bir yandan da 2 milyona yaklaşan kentimizin nüfusunu idare etmeye çalışıyoruz. Şuan kısa vadede bir çözüm gözükmüyor. Dünyanın huzur ve barışı, Ortadoğu’nun barışı ve huzurundan geçiyor. Onun için biz altının, petrolün, doğalgazın artışının hesabını yapmıyoruz. Biz çocuklarımızın huzurunun ve barışının hesabını yapıyoruz” diye konuştu. Bir an önce bu yaşanan dramın dindirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Bütün gücümüzle alandayız, ama bizim de belirli bir gücümüz var. Bunun için uluslararası toplumların ele ele vermesi gerekiyor. Uluslararası hukukun ve toplumların çok daha duyarlı olması gerekiyor”dedi.