ABD'de konut satışı 1,5 yılın en düşüğünde

ABD'de açıklanan istihdam verisi işgücü piyasasının istikrarını koruduğunu gösterdi. Emlak sektöründen gelen verilerse kafa karıştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de açıklanan istihdam verisi işgücü piyasasının istikrarını koruduğunu gösterdi. İşsizlik maaşı başvuruları geçen hafta bin kişi artarak 295 bine yükseldi. Beklenti 287 bin düzeyindeydi. Bu sonuçla, işsizlik maaşı başvuruları yükselişini 3. haftaya taşıdı. Bir önceki haftanın başvuru rakamları revize edilmeyerek, 294 binde sabit bırakıldı. Veriler, ayrıca daha az değişkenlik gösteren son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının bin 750 kişilik artışla 284 bin 500'e yükseldiğini ortaya koydu. Süregelen işsizlik başvuruları ise önceki haftaya kıyasla 57 bin kişi azalarak, 2 milyon 268 bine indi. Bu rakam, Aralık 2000'den bu yana en düşük seviyeye işaret etti. Ekonomistler, işsizlik maaşı başvurularının son 3 haftadır artmasına karşın, eşik seviye olarak kabul edilen 300 binin altında kaldığına dikkati çekerek, istihdam sektöründeki iyileşmenin halen devam ettiğini bildiriyor. 

Satışlar yüzde 11.4 düştü 

Emlak sektöründen gelen verilerse kafa karıştırdı.  ABD’de birinci el konut satışları, mart ayında yüzde 11,4 azalışla son 1,5 yılın en yüksek aylık düşüşünü gösterdi.  ABD Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, birinci el konut satışları martta, önceki aya kıyasla yüzde 11,4 azalarak 481 bine geriledi. Bu sonuçla, Temmuz 2013'ten bu yana en kötü performansını kaydeden satışlara yönelik piyasa beklentisi 515 bin düzeyindeydi. Bu arada, şubat ayına ilişkin birinci el konut satış verisi 539 binden 543 bine revize edildi. Satışlar, söz konusu dönemde son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. İkinci el konut satışları aynı dönemde yüzde 6,1 ile son 1,5 yılın en büyük artışını gösterdi. Ekonomistler, önceki ay son 7 yılın en yüksek seviyesine ulaşan yeni konut satışlarının martta beklentilerin altında kalmasını, sektördeki iyileşmenin yeniden yavaşladığı şeklinde değerlendiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir
ABD