'OHAL, olağanüstü bir şey olmazsa uzamaz'

Başbakan Yardımcısı Canikli, "OHAL'i olağanüstü birşey olmadığı takdirde uzatmayacağız, belki sürenin tamamını kullanmayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, A Haber canlı yayınında yöneltilen soru üzerine, "OHAL'in uzatılmaması konusunda kesin irademiz var. Olağanüstü birşey olmadığı takdirde uzatmayacağız, belki tamamını kullanmayacağız" dedi.

Darbe girişiminin başında, ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in dışında, Türkiye'de de bazı kişilerin olabileceğini belirten Canikli şöyle konuştu:

"Şu andaki bilgilere göre Gülen örgütünün Türkiye'deki başı olan TSK'da bir isim var. Ancak örgütü kontrol eden Türkiye'de bir sivilin olduğunu tahmin ediyoruz. Çok muhtemeldir ki darbe girişiminin Türkiye'deki bir numarası asker değil, sivil."

Darbe teşebbüsü sonrasında Türkiye'nin ülkeler kategorisinde sınıf atladığını söyleyen Canikli, "Artık Türkiye darbe olma ihtimali olmayan bir ülke kategorisine geçmiştir" diye konuştu.

Canikli şöyle devam etti:

"Bu darbe teşebbüsünün bertaraf edilmiş olması, bundan sonra benzer teşebbüslerin hayat bulmasını engelleyecektir... Bu süreçte Türkiye'den sermaye çıkışı olmadı, sermaye girişleri de var... Darbenin ekonomiye kalıcı bir tahribatı yok, hatta orta ve uzun vadede yatırımcı kararlarına olumlu etkileri olabilir. Risk primlerinin düşmesinden yatırım ortamının iyileşmesine kadar birçok etki gösterecektir."

Canikli, darbe teşebbüsünde zafiyeti bulunan bazı alanlarda reformist ve köklü adımlar atılacağını; bu alanların içerisinde istihbarat ve güvenliğin bulunduğunu da kaydetti.