Otomotiv iç pazarında büyüme sınırlı olacak

Türk otomotiv sektörü yöneticileri, gelecek yıllarda iç pazarda büyümenin sınırlı olacağı tahmininde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv sektörünün çoğunluğu, gelecek yıllarda iç büyümenin sınırlı olacağı tahmininde bulundu. Sektör iç pazarda yıllık 1 milyon ile 1.2 milyon araç satılacağını düşünüyor.

KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, düzenlenen basın toplantısında, "Üç yıldır art arda vergilerin düşmesi gerekir diyen sektör yöneticileri şimdi pazarın büyümesi için gelir artışını birinci sıraya koyuyor" dedi.

Otomotiv sektöründe vergilerin hâlâ çok yüksek olduğunu ifade eden Kış, "Ancak vergilere rağmen 1 milyon adet araç satıldı. Oyuncular artık bu vergilerde düşüş olmayacağının kabul ediyor" dedi.

Araştırmaya göre, pazarın artık vergilerde yapılacak değişikliklerden ziyade kişi başı gelirdeki artış ve gelir dağılımının iyileşmesine bağlı olarak artması beklenirken, sektör yöneticilerinin yüzde 55'i gelecek beş yılda iç pazarın keskin büyüme kaydetmeyerek 1 milyon ile 1.2 milyon adet arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyorlar.

Türkiye otomobil ve ticari araç pazarı geçen yıl 968,000 adet, ağır ticari araçlar da dahil edildiği 1.01 milyon adet oldu.

Kapasite alanında beklentiler bu yıldan karşılandı

Kış, sektör yöneticilerinin gelecek beş yıla dair kapasite beklentilerinin önceki yılların yatırımlarının devreye girmesiyle yıl başından karşılandığını ifade etti.

Tofaş, Ford Otosan, Mercedes-Benz Türk'ün ardından son olarak Toyota Türkiye'de yeni bir araç üreterek kapasitesini yılda 150,000 adetten 280,000 adete yükselteceğini şubatta açıkladı.

Otomobil üreticilerini temsil eden OSD ise Ocak ayında göre üretim kapasitesinin bu yıl 200,000 adet artışla 1.9 milyon adete yükselmesi beklediğini belirtmişti.

Araştırmaya göre, sektör yöneticilerinin yüzde 21'i gelecek beş yılda kapasitenin 1.8-1.9 milyon, yine yüzde 21'i 1.9-2 milyon, yüzde 34'ü ise 2-2.1 milyon adet aralığında olacağını düşünüyor.

Ergün Kış, "Yöneticilerin önümüzdeki beş sene için beklentileri bu seneden yakalandı. Bu bize şunu gösteriyor Türkiye'de var olan yatırımcılar memnunlar ve yatırımlarına devam ediyorlar" dedi.

Üretim tarafında yöneticilerin yüzde 52'si gelecek 5 yılda üretimin 1.3-1.5 milyon adet bandında, yüzde 34'ü ise 1.5-1.7 milyon bandında gerçekleşmesini bekliyor.

Türkiye'nin otomotiv üretimi geçen yıl yüzde 16 artışla 1.36 milyon adete yükselmişti.

Kış, otomotiv sektörüne yeni üretim yatırımları alanında ise yöneticilerin beklentilerinin azaldığını belirterek, "Dünya üzerinde yeni yatırım yapabilecek ülke ve şirket sayısı çok değil. Son olarak Volkswagen'in bir yatırımı bekleniyordu, yer olarak Polonya'yı seçince bu beklentiler azaldı" açıklamasını yaptı.

Araştırmada, son dört yılda yeni bir marka için yatırımcı beklemeyen yöneticilerin oranının yüzde 23'ten yüzde 47'ye kadar yükseldiği tespit edildi.