TTK'da değişmesi istenen 11 madde

Türk Ticaret Kanunu'nun bazı maddeleri 1 Temmuz'da yürürlüğe giriyor. Tartışmalar ise en çok 11 madde üzerinde yoğunlaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

İSTANBUL - Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun (TTK) yürürlüğe girmesi için çok zaman kalmadı. Kanunun yıllar süren hazırlığı döneminde de tartışmalar olmuştu ancak yürürlük tarihi yaklaştıkça tartışmalar da değişiklik istekleri de artamaya başladı Bu istekler hükümet katında da bir karşılık bulmuş olmalı ki, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, "İlgili tarafların tartışmalarının ardından kapsamlı bir biçimde değiştirilebilir" dedi.

Kanunu hazırlayan komisyonun başında bulunan Prof. Dr. Ünal Tekinalp değişiklik isteklerine tepkili. "Umarım bir değişiklik olmaz. Fakat değişikliğin çapı ne olursa olsun ben yer almayacağım. Tasarı hazır olduğundan itibaren TTK'nın değiştirilecek tarafları benim için mazi olacak" diyor. Tekinalp, daha önce TOBB'un getirdiği 19 maddenin bütün komisyon aşamalarında reddedildiğini belirtiyor.

TOBB, gelen eleştirileri dikkate alarak bir çalışma başlattığını duyurdu. TOBB'un açıklamalarına göre 50'den fazla madde veya konuda değişiklik gerekiyor. Bu 50'den fazla maddenin ne olduğu bilinmiyor.

Ancak DÜNYA olarak, iş dünyasının dile getirdiği eleştiriler konusunda bir derleme yaptık. Bu eleştirilere karşı çıkanların görüşlerine de yer verdik. Dahası, Prof. Dr. Tekinalp, bu eleştirileri DÜNYA okurları için tek tek yanıtladı. Görünen o ki temelde eleştirilen madde sayısı 10 civarında. Bunlar da aynı ağırlıkta konular değil. Kanun değişmesi yönlü istekler TOBB, İSO ve İTO düzeyinde dile getiriliyor.

TÜSİAD'ın yaklaşımı daha farklı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Yılmaz, yasanın uzun yılların emeği olduğunu, ticaret hayatına çok önemli yenilikler getirdiğini belirttikten sonra, "Özüne itiraz yok, itirazlar hapis cezaları ile ilgili. Orada yeni bir takvim olabilir" dedi.

Bazı konularda hapis cezası öngörülmesi en çok tartışılan konulardan biri. Çek Kanunu değişikliği yapıldı, 'ekonomik suça ekonomik ceza' prensibi getirildi. İş dünyasından kanunu eleştirenler, TTK'da, Çek Kanunu'nun aksine ekonomik suçlara da hapis cezası öngörülmesinin çelişkili olduğuna dikkat çekiyor. Yeni TTK, 116 bin anonim şirket ve 691 bin limitet şirketi etkileyecek. Toplam bin 535 maddeden oluşan kanun, iktidar ve muhalefetin mutabakatı ile yasalaştı.

Önümüzdeki birkaç ay içindeki değiştirme girişimlerinin başarılı olup olmayacağı belirsiz. Ancak eğer hükümet böyle bir girişimde bulunursa, bunun hızla geçirilmesi mümkün olabilir, çünkü, CHP de özellikle cezalar yönünden değiştirilmesine sıcak bakıyor.

TTK'da değişmesi istenen 11 madde

1- İnternet sitesi kurma ve şirket bilgilerini koyma zorunluluğu

2- Ortakların şirketten borçlanmasına getirilen yasaklama

3- Şirketten borçlanma konusunda şirket müdürleri ile ilgili düzenleme

4- Denetim kapsamında ölçek ayrımı yapılmaması

5- Denetçilerin, denetledikleri şirketlere karşı sorumlulukları

6- Denetim kuralları ve denetçilerin yetkileri

7- Yasanın birçok durumda hapis cezası öngörmesi

8- İşletme belgelerinde öngörülen değişiklikler

9- İşletme belgelerinin saklama yükümlülüğü ile ilgili düzenleme

10- Şirket kuruluş prosedürü ve masrafları

11- Şirket ortaklarının yönetimdeki oy hakkı düzeni.

Haberin ayrıntıları bugün DÜNYA Gazetesi'nde...

Bu konularda ilginizi çekebilir