İhracatçı birliklerinde maraton başladı

İhracatçı birliklerinde seçimler Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile başladı. Ege İhracatçı Birlikleri’nde Sabri Ünlütürk koordinatörlüğe talip. Antalya İhracatçılar Birliği’nde ise Mustafa Satıcı, Ergin Civan ile yarışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu’daki ihracatçı birlikleri bu ayı seçim maratonu ile geçirecek. Ege İhracatçı Birlikleri’nde Sabri Ünlütürk yeni koordinatör olmaya talip. İlk seçimi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nde Gürkan Renklidağ kazandı. Uludağ ve Akdeniz Birlikleri’nde mevcut başkanların değişmesi pek beklenmezken, Antalya İhracatçılar Birliği’nde mevcut Başkan Mustafa Satıcı’nın rakibi Ergin Civan oldu. 12 birlikten oluşan Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) seçimler değişimle başladı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Kurul toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli ile Ardes Zeytincilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ’ın listeleri yarıştı. Seçimi kazanan Gürkan Renklidağ, Güreli’nin 8 yıllık başkanlığını sona erdirmiş oldu. Renklidağ’ın hazırladığı liste 114 oyla kazanırken, 2006 yılından beri EZZİB Başkanı olan Ali Nedim Güreli’nin hazırladığı liste 95 oy aldı.

Gürkan Renklidağ, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatı yaptığı ülkelerde pazar payını artırmak için komiteler kuracaklarını belirterek, “Komitelerde EZZİB Yönetim Kurulu üyelerinden birer temsilci olacak. Sektör mensuplarından da temsilciler olacak” dedi. 

Ege’de seçimler 18 Nisan’da Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve Ege Maden İhracatçıları Birliği ile devam edecek. 22 Nisan’da Kuru Meyve ile Demir ve Demirdışı, 25 Nisan’da Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, 28 Nisan’da Tekstil ve Hammaddeleri ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon, 29 Nisan’da da Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri ile Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar birliklerinin seçimleri yapılacak. Şu ana kadar sadece Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Öz yeni dönem için aday olmayacağını açıkladı. Öz’ün yerine Birol Celeb’in aday olacağı belirtiliyor. 

Bu yıl seçimlerde EİB’in koordinatör başkanı değişecek. 2006’dan bu yana EİB Başkanlar Kurulu Başkanı ve EİB Koordinatör Başkanı olarak görev yapan Mustafa Türkmenoğlu, seçimlerde Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanlığı’na aday olacağını, ancak yeni dönemde Koordinatör Başkanı olarak görev yapmayacağını açıkladı. Koordinatör Başkanlığı görevini bırakacağını son EİB Başkanlar Kurulu toplantısında birlik başkanlarına açıkladığını söyleyen Türkmenoğlu, şu ana kadar sadece Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk’ün bu göreve talip olduğunu aktardı. Türkmenoğlu, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanlığı görevine devam etmek istediğini söyledi. 

Ege Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Ege Demir ve Demir Dışı İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nin Mahmut Özgener, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamul İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan ve Ege Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği Başkanı Moiz Hemsi’nin yeni dönemde de aday olması beklenirken, aday olmayacağını açıklayan Ege Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Osman Öz’ün yerine Birol Celeb’in aday olacağı tahmin ediliyor. 

UİB’de mevcut başkanların değişmesi beklenmiyor 

Bünyesinde 5 birlik, 4 bin 473 aktif üye barındıran ve geçen yılı 22.8 milyar dolarlık ihracatla kapatan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) seçim maratonuna başlıyor. Son seçim heyecanını 2010 yılında yaşayan ihracatçılar, bu ayı hareketli geçirecek. Seçime ilk gidecek birlik Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (UYMSİB) olacak. Salih Çalı’nın başkanlığını yürüttüğü UYMSİB’nin seçimi 22 Nisan olarak belirlendi. Başkanlığını İbrahim Burkay’ın yürüttüğü Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) 24 Nisan’da toplanacak. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) seçimi ise 30 Nisan’da. UHKİB’in başkanlığını halen Şenol Şankaya yürütüyor. Başkanlığını aynı zamanda UİB’in de Koordinatör Başkanı olan Orhan Gençoğlu’nun sürdürdüğü Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) de 29 Nisan’da seçime gidecek. Başkanlığını Orhan Sabuncu’nun yaptığı Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) 28 Nisan’da başkanını seçecek. Alınan bilgiler ışığında UİB seçimlerinde başkanlık koltuklarında herhangi bir değişiklik olmayacağı, mevcut başkanlarla faaliyetlere devam edileceği öngörülüyor. 

AİB’de yıllar sonra ilk kez başkanlık yarışı olacak 

Halen bin 200 üyesi bulunan Antalya İhracatçılar Birliği’nde (AİB) genel kurul 24-25 Nisan tarihlerinde AİB merkezinde gerçekleştirilecek. AİB tarihinde ilk kez genel kurul heyecanlı geçecek. Çünkü, uzun yıllar tek ve ortak adayla gidilen genel kurul seçimlerinde bu kez iki aday başkanlık için mücadele edecek. Mevcut başkan Mustafa Satıcı, AİB’de önce Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği, daha sonra düzenlenen yasal değişiklikten sonra birliklerin birleştirilmesiyle Burdur ve Isparta ile Fethiye’yi de içine alan bölge başkanı oldu. AİB’de 10 yıldır başkanlık görevinde bulunan Mustafa Satıcı’nın karşısına, “AİB’de kan değişimi” ve “yeni vizyon” sloganıyla çıkan Ergin Civan, tarım sektöründe faaliyet gösteriyor ve bir dönem Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanlığı da yaptı. 

AİB Başkanı ve adayı Mustafa Satıcı, yeni dönemde öncelikli olarak, ihracatı artırıcı alım ve ticaret heyetleri ile fuar organizasyonları ve ihracatçıların rekabetinin artırılması yönünde projelere ağırlık vereceklerini bildirdi. Satıcı, yeni dönemde ihracatı artırmak için alım ve ticaret heyetleri ile yurtdışında fuar organizasyonları yapılacağını, Antalya Limanı’nıda kapasite artışı için çalışacaklarını söyledi. 

DENİB ve DKİB’de mevcut başkanlar yeniden aday 

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, 18 Nisan’da yapılacak genel kurulda yeniden başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Denizli ve Denizli ihracatının gelişmesi için 4 yıldan beri önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Kocasert, “Daha yapacak çok işimiz olduğuna inanıyoruz” dedi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) seçimleri 25 Nisan’da gerçekleştirilecek. Mevcut başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın seçime tek aday olarak girmesi bekleniyor.

AKİB’e bağlı 8 birlikte ilk yarış 16 Nisan’da

Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne (AKİB) bağlı 8 birlikte seçimli genel kurul toplantıları 16 Nisan’da başlıyor. Mevcut başkanların tek aday olarak seçime katılması bekleniyor. Seçim takvimi şöyle: Akdeniz Kimyevi Maddeler İhracatçıları Birliği ile Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhratçatçıları Birliği’nde seçim için ilk oturumu 16 Nisan’da, çoğunluk sağlanamazsa ise 17 Nisan’da yapılacak. Akdeniz Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nde ilk oturum 17 Nisan’da, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde ilk oturum 18 Nisan’da, Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nde ilk oturum 24 Nisan’da, çoğunluk sağlanamazsa ise 25 Nisan’da yapılacak. Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği’nde ilk oturum 28 Nisan’da, çoğunluk sağlanamazsa ise 29 Nisan’da gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir