Ekonomik Gelişmeler ve Forex yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomik Gelişmeler

•    Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurmuş olduğu "Geçici Bakanlar Kurulu “nu onayladı.  

Türkiye'de Ağustos ayında Ekonomik güven endeksi bir önceki aya göre %1,9 oranında azalarak 85,87 değerinden 84,28 değerine düştü. Güven endeksindeki düşüşün, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığı görülmekte.

TCMB, 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülüklerde mevcut durumda yüzde 20 olan zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarttığını duyurdu. Bu oran, 2 yıla kadar olan söz konusu yükümlülükler için yüzde 14'ten yüzde 20'ye, 3 yıla kadar olanlar için yüzde 8'den yüzde 15'e yükseltilirken; 5 yıla kadar olan yükümlülükler için yüzde 7'de sabit tutuldu. 

TCMB, bankaların Merkez Bankası nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerinin 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık yüzde 130 artırılarak 50 milyar dolara yükseltilmesine karar verdi.

•    ABD

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, yaptığı açıklamada ABD'nin temellerinin iyi göründüğünü belirtti. Çin'deki yavaşlamanın ABD'de enflasyon etkisinin büyük olmadığının altını çizen Bullard, yılın ikinci yarısının iyi geçmesini beklediğini vurguladı. 

ABD'de Temmuz ayında kişisel gelirler beklentiler çerçevesinde %0,4 arttı. Kişisel harcamalardaki artış beklentilerin altında %0,3 olarak gerçekleşirken aynı dönemde çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyatları aylık bazda %0,1 düzeyinde arttı. 

ABD'de Ağustos ayına ilişkin Michigan tüketici güveni beklentilerin altında 91,9 olarak açıklandı. Hem cari beklentiler hem de geleceğe ilişkin beklentilerdeki düşüş Michigan güvenindeki düşüşün ana etkenini oluşturuyor. 

Jackson Hole toplantısında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, enflasyonun yukarı yönde hareket etmeye hazırlandığına ilişkin inancından bahsetti. Ayrıca Fischer, enflasyonu aşağı çeken etkenlerin güç kaybettiğine işaret etti. 

•    Avrupa

İngiltere ekonomisinde ikinci çeyreğe ilişkin revize edilen büyüme verisi beklentiler çerçevesinde %0,7 olarak açıklandı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık büyüme %2,6 seviyesinde korunuyor. 

Euro Bölgesinde Ağustos ayına ilişkin tüketici güveni Temmuz ayına göre daha az karamsarlığa işaret etti ve -6,9 olarak açıklandı. Temmuz ayı verisi ise -6,8'den -7,2'ye revize edildi. 

Almanya'da Ağustos ayında enflasyon düşüş beklentilerine karşın değişme göstermedi ve %0 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon ise değişme göstermezken %0,2 düzeyinde gerçekleşti. 

•    Japonya

Japonya'da Temmuz ayında sanayi üretimi Haziran ayına göre %0,6 düşüş gösterdi. Sanayi üretimi bir önceki ay %1,1 azalmıştı.

Ons altında tepki yükselişleri yavaşlamaya başladı

Ons altın bu sabah piyasalara sakin başlasa da 1140 dolar düzeyinin altında fiyatlanıyor. Geçtiğimiz hafta kısa vadeli yükseliş trendinin dışına çıkan ons altın henüz daha yükseliş trendine geri dönüş yapamadı. Bu nedenle 1145 seviyesine doğru oluşan yükselişler kısa soluklu kalıyor. Geçtiğimiz haftanın Ons işlemlerinde, fon yöneticileri satış pozisyonlarını azaltarak alım kontratları üzerinde yoğunlaştı. Fakat hafta sonu Jackson Hole' de konuşma yapan Fischer tekrardan Eylül ayı ihtimallerini canlandırdığı için bu hafta altın kontratlarında işler değişebilir. Fed Başkan yardımcısı Fischer "Enflasyonun yükseleceğine inanmak için iyi neden var, zira enflasyonu aşağı çeken güçlerin etkisi azalıyor" demesi, Eylül ayına işaret ettiği yönünde yorumlandı. Ons altını teknik olarak ele aldığımızda MACD 4 saatlik periyotta negatif bölgede bulunuyor ve alım sinyalini vermedi. Buna ek olarak 1082 seviyesinden başlayan yükseliş trendini kıran ons altın 1145 seviyesini destek alamaması durumunda bu trendin altında kalacağı gerekçesiyle yükselişleri kalıcı olamayabilir. 1120 -1115 önemli alt destek olarak izlenmeye devam ediyor. Ons altının bu desteğin gerisine düşmesi durumunda tekrardan oluşabilecek tepki yükselişleri daha zayıf olabilir. Mevcut desteğin kırılması durumunda 1100 bölgesine doğru geri çekilme söz konusu olabilir.

Dirençler: 1135/ 1145/ 1155
Destekler: 1120/ 1115/ 1110

Ham petrolde düzeltme hareketi ikinci atağını bitirdi

ABD ham petrolü 2015 yılındaki en düşük seviyesi olan 37,75 destek bölgesinden sonra gelen tepki alımları ile birlikte alçalan trendini kırdı ve düzeltme hareketini devam ettiriyor. Daha önceki raporlarda ham petrolde 37,00-40,00 bandının önemli olabileceği üzerinde durulmuştu. Böylece ham petrol Haziran ayı sonundan bu yana devam ettirdiği düşüş trendine de ara vermiş oldu. Genel algı arz fazlasının sürdüğüne işaret ediyor fakat ham petrol fiyatındaki düşüşün emtia ülkelerine zarar vereceği endişesi yükselişteki etkenler arasında. Başta Kanada olmak üzere enerji sektörlerinde devam eden kayıpların üretimi etkileyebileceği endişesi de petroldeki tepkinin önemli sebepleri arasında yer alıyor. OPEC cephesinde Ağustos ayı üretim verilerinin takip edileceği bu hafta özellikle İran cephesi izlenecek.

WTI teknik olarak incelendiğinde yükselişte 42,25 direncinin kırılamadığı görülmekte. Kırılmanın teyidi açısından bu seviyenin üzerindeki kapanışlar önemli olacaktır. Kırılma durumunda ise ham petrolde 46,90 direncine kadar yeni bir yükseliş hareketi görülmesi muhtemel. Geri çekilmede ise ana destek 41,80 bölgesinden geçerken, öncesinde 43,40 ve 44,25 destekleri takip edilebilir.

Direnler: 45,25 / 46,90 / 48,60
Destekler: 44,25 / 43,40 / 41,80

EUR/USD’de 1,1150 önemli destek olarak görünüyor

EUR/USD paritesi haftanın ilk işlem gününde 1,12 bölgesinde denge buluyor. Paritede, 1,12 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi halinde 1,14 bölgesine doğru ataklar yapma potansiyeli artabilir.  Hafta sonu Jackson Hole toplantısında konuşma yapan Fed Başkan yardımcısı Fischer, enflasyonun %2'lik hedefinin önemli olduğunu ancak ulaşılmasına beklenmeden faiz artırımı yapılabileceği açıklamasında bulundu. Faiz artırımı için azalan Eylül ayı beklentisini artıracak bir açıklama gelmemesi, dolar endeksinin güçlenmesini sınırlıyor. Dolar endeksi şu an 95.60 seviyesinde yatay görünümünü sürdürüyor. EUR/USD paritesinde 1,12 bölgesi eşik görevi görüyor. Paritenin 1,12 seviyesinin altında gerilemesi durumunda 1,1070 seviyesine doğru geri çekilme riski ortaya çıkabilir. Paritenin 1,12 seviyesi üzerinde seyirler korunduğu sürece teknik olarak 1,1450 seviyesine yükseliş potansiyeli sürebilir. Bugün Euro Bölgesinde veri akışı oldukça yoğun. İtalya ve Almanya perakende satışlar ile Euro Bölgesi ve İtalya enflasyon verileri gündem maddelerini oluşturacak. ABD cephesinde ise, Chicago PMI ve Dallas Fed imalat endeksi takip edilecek veriler arasında bulunuyor. 

Dirençler: 1,1310/ 1,1385 / 1,1450
Destekler: 1,1210 / 1,1150 / 1,1072

GBP/USD'de güçlenme için 1.5550 geçilmeli

GBP/USD paritesi 1.5170 seviyesinden başlayan yükseliş trendini geçtiğimiz hafta Perşembe günü kırmasıyla birlikte sonlanmış oldu. Ulusal konut fiyatlarındaki düşüş ile birlikte İngiltere GSYH rakamının beklentilere paralel ölçüde gelmesi sebebiyle paritede mevcut trendin kırılmasının ardından seyir değişmedi. Dolar endeksi bu sabah bir miktar değer kaybıyla haftaya başladı. GBP/USD paritesi de Fibonacci 23.6 düzeyine denk gelen 1.5330  seviyesinden destek bulsa da tekrardan yükseliş trendine girdi diyebilmemiz için 1.5550 direncinin üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bugün İngiltere ve ABD'den açıklanacak majör önem düzeyinde bir veri bulunmuyor. Bu nedenle veri hareketlilikleri değil piyasa bazlı hareketler ön planda olacak. Günlük periyotta MACD göstergesinde trigger çizgisi satım sinyali vermemesine karşın, ortalamalar satış bölgesine geçmiş durumda. Paritede alım gücünde başlayan zayıflığı buradan görebiliyoruz. Hafta sonu Fed başkan yardımcısı Ficher'ın "Enflasyonun yükseleceğine inanmak için iyi neden var, zira enflasyonu aşağı çeken güçlerin etkisi azalıyor" demesiyle beraber Fed'in Eylül ayında faiz artışına başlayabileceği ihtimalleri artmış durumda. Bu nedenle Dolardaki bu değer kaybı çok uzun süreli olmayabilir. 

Destekler: 1.5330 / 1.5245 / 1.5170
Dirençler: 1.5400 /  1.5460/ 1.5550

USD/TRY’de 2.8850 desteği önemini koruyor

USD/TRY paritesi, geçtiğimiz haftayı rekor tazelemeden,  2.9225 seviyesinden tamamladı.  Bu haftaya ise 2.9150 seviyesinden başlayan paritenin şu sıralarda 2.9200 seviyesinin üzerine doğru ataklar yapmakta. Hafta sonu Merkez Bankasından 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülüklerde mevcut durumda yüzde 20 olan zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkarttığını duyurdu. Bu oran, 2 yıla kadar olan söz konusu yükümlülükler için yüzde 14'ten yüzde 20'ye, 3 yıla kadar olanlar için yüzde 8'den yüzde 15'e yükseltilirken; 5 yıla kadar olan yükümlülükler için yüzde 7'de sabit tutuldu. TCMB, bankaların Merkez Bankası nezdindeki döviz ve efektif piyasalarında işlem yapma limitlerinin 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren, yaklaşık yüzde 130 artırılarak 50 milyar dolara yükseltilmesine karar verdi. Merkez Bankasından gelen küçük hamleler tam anlamıyla kurdaki tansiyonu azaltmaya yetmezken, Liradaki kırılganlığın 1 Kasım erken seçim tarihine kadar devam etme ihtimalinin olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Bugün, ABD kanadında takip edilecek Chicago PMI ve Dallas Fed İmalat endeksi verilerini takip ediyor olacağız. Veriler, Dolar tarafında hareketliliğe neden olabilir. USD/TRY paritesini teknik anlamda incelediğimizde, 2.8850-2.9550 bant aralığı görüşümüzü korumaktayız. Parite bir süre bu aralıkta denge arayışı içerisinde olabilir. Bu aralığın kırılmasıyla sert tepkiler görülebilir. 

Dirençler: 2.9320/2.9350/2.9540
Destekler: 2.9220/2.9045/2.8985

Dolar/Yen yükseliş trendine geri dönmeye çalışıyor

USD/JPY paritesi geçtiğimiz haftaki sert düşüşle birlikte kırdığı yükseliş trendine geri dönmeye çalışıyor. Paritede Yen kanadı Çin'deki gelişmeleri izlemeye devam ediyor. Şangay endeksi an itibariyle %2,14'lük kaybı korurken, piyasada takip edilen 3000 puan desteğinin üzerinde yer alıyor. Japon Yeni, güvenli liman talebi özelliği ile piyasadaki temkinli duruşunu koruyor. Dolar kanadında ise Fed beklentileri karmaşık görünümünü sürdürüyor. Hafta sonu Jackson Hole toplantısında konuşan Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer enflasyonun yükseleceğine dair inancını koruduğunu belirtti. Faiz artırımına ilişkin net mesaj vermese de Eylül'de yapılacak olası bir faiz artırımında bu yönde oy kullanması muhtemel görülüyor. Fischer, daha önceki konuşmalarında da faiz artırımının zamanı geldiğinin altını çizmişti. Fed, bu noktada veri akışına olan bağlılığını korurken, Eylül toplantısı öncesinde bu hafta açıklanacak istihdam rakamları belirleyici olabilir. 200 bin üzerindeki istihdam değişimi ve saatlik ücretlerdeki minimum %0,3'lük artış Fed'i faiz artırımında destekleyecektir.

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde yükselişte 121,70 direnci aşılamazken, paritenin yeniden yükseliş trendine dönebilmesi için 121,70 - 122,00 direnç bölgesi üzerindeki kapanışlar izlenecek. Bu durumda paritede 122,50 ve 123,30 direnç bölgelerine doğru hareketler oluşabilir. Geri çekilmede ise ana destek 120,40 bölgesinden geçmekte.

Dirençler: 122,00 / 122,50 / 123,30
Destekler: 120,40 / 119,70 / 119,00


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/