İstikrarın azalması en çok KOBİ'leri vuracak

Ekonomik ve siyasi istikrarın KOBİ'ler için oksijen olduğunu söyleyen Bakan Işık, 'Oksijenin (istikrarın) azalmasından en fazla etkilenecek KOBİ'lerdir' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 10. KOBİ Zirvesi katıldı. Bakan Işık burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal alanda dinamosunun KOBİ'ler olduğunu belirterek, KOBİ'lerin ekonomide büyük katkı sağladığını, üretimin yüzde 65'ini, ihracatın yüzde 62'sini, istihdamın yüzde 76'sını KOBİ'ler ile yaptıklarını kaydetti. 

KOBİ'lerin güçlenmesini Türkiye'nin güçlenmesi olarak gördüklerini ve tüm politikaları KOBİ'lerin yapısının güçlenmesi, kurumsallaşması ve sürdürülebilir büyümelerinin sağlanması üzerine kurduklarını ifade eden Bakan Işık, şunları söyledi: 

"Gelişmiş ekonomilerin de lokomotifi KOBİ'ler oldu. KOBİ'lerin esnek yapısı, hızlı harekete geçebilme, değişime hızlı şekilde ayak uydurabilmeleri bütün dünyada KOBİ'leri ekonomide önemli aktörleri haline getirdi. Belirli bir ölçekten sonra şirketlerin büyümesi insanların kilo almasına benziyor. Hareket kabiliyeti her kiloda biraz daha azalıyor. KOBİ'lerin dinamik yapısının sürdürülmesi ekonomimiz ve ülkemiz açısından önemli ve hayatidir. KOBİ'lerin en önemli özelliklerinden biri de girişimci yapılarıdır. Dünyada ihracat yapmadığımız ülke yok. Bunun mimarı da KOBİ'lerimizdir, çantasını alıp ismini bilmediğimiz ülkelerde ticaret yaparak ülkemize döviz kazandıran kahramanlarımız var. Bu kahramanlarımız KOBİ'lerimizin çalışanları ve yöneticileridir." 

 'Türkiye'nin geleceğini KOBİ'lerin geleceğinde görüyoruz' 

Işık, Türkiye'nin geleceğini KOBİ'lerin geleceğinde gördüklerini anlatarak, KOBİ'lerin daha fazla güçlenmesi, yapılarının kurumsallaşması, aile şirketlerinden kurumsallaşma sürecine doğru geçiş yapabilmeleri ve gelişen dünyada rekabet şartlarına uyum sağlamalarının önemine işaret etti. 

Bakan Işık, demokratik, ekonomik ve siyasi istikrarın KOBİ'ler için oksijen olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 

 'Türkiye'nin gücü türbülansları aşacak noktada'

"Bazen havadaki oksijenin varlığında kıymetini bilemeyebiliyoruz. Ama oksijen azalması oluşunca o zaman ne büyük sıkıntılar çektiğimizin farkına varıyoruz. Son dönemde de dış etki ile başlayan ama iç siyasi veya sosyal bazı tartışmalarla alevlenen konjonktürü kesinlikle kalıcı görmüyorum, bunlar geçicidir. Her uçak türbülansa girer ama hepsi düşer diye düşünürsek hiçbirimiz bu toplantıda olmazdık. Türkiye'nin gücünü türbülansları aşacak noktada görüyoruz. Havadaki oksijenin azalmasından en fazla etkilenecek KOBİ'lerdir. Türkiye'nin demokratik istikrarındaki riskler arttığı zaman bundan en fazla etkilenecek KOBİ'lerdir"