Dünya daha da yavaşlıyor

Taner BERKSOY
Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI tberksoy@pirireis.edu.tr

Türkiye ekonomisinin yavaşladığını biliyoruz. Yılın ilk üç ayıında büyuüme hızının yüzde 3.2 düzeyine inmesi bunu gösteriyor.  IMF geçen hafta yayınladığı dünya ekonomisi görünümüne ilişkin raporda  dünyanın da yavaşladığını, üstelik yavaşlama temposunun Nisan ayındaki tahminlerine kıyasala dahada  hızlı olduğunu  söylüyor.
Yavaşlıyoruz diye yerinmemize gerek yok. Bizimle beraber herkesin yavaşladığı anlaşılıyor.  Üstelik, IMF bizimle ilgili büyüme tahminini değiştirmediğine göre,  dünya daha da yavaşlarken bizim yavaşlama tempomuzu koruduğumuzu da söyleyebiliriz. İsterseniz bundan bir memnuniyet  payı da çıkartabilirsiniz.
                                              *                       *                          *
IMF'nin Nisan tahminlerine göre 2012 yılında dünya ekonomisi yüzde 3.6 hızında büyüyecekti. Yani, dünya ekonomisi 2010 yılında yüzde 5.3 ve 2011 yılında 3.9 oranlarından aşağıya doğru inen bir yavaşlama  patikasında  hareket ediyordu.  Bu tahminlere bakarak Nisan ayında IMF'nin dünya ekonomisi için yumuşak bir yavaşlama öngördüğünü söyleyebiliriz.   2013 için yapılan tahminde büyüme hızı yüzde 3.9 düzeyine çıkartılmış olması IMF'nin  yavaşlamadan yukarıya dönüşün bu yıl olacağını tahmin ettiğini gösteriyor. Kısacası, IMF'nin Nisan tahminleri  dünya ekonomisinin bu yıl  yere çakılmadan yavaşlama döngünü tamamlayacağını söylüyordu.
IMF'nin dünya ekonomisindeki yavaşlamanın  yaygın olacağını düşündüğü anlaşılıyor. Yani yavaşlama sadece bir grup ülkenin sürüklediği bir eğilim değil. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde de büyüme hızlarının düşeceği tahmin ediliyor.  Ancak gelişmiş ülkelerin pek çoğunda  büyüme hızları negatif ya da çok düşük pozitif rakkamlarla ifade edilirken gelişmekte olan ülkelerde yavaşlamaya işaret eden rakkamlar hala  yüzde dört, beş düzeylerinde seyrediyor.
Yılların büyüme şampiyonları olan Çin, Hindistan gibi ülkelerde de önemli ölçüde yavaşlama olacağı tahmin ediliyor.  IMF Çin'in  2010 yılında yüzde 10.4 olan büyüme hızının  2011 de yüzde 9.2'ye indiğini, yavaşlamnın bu yıl da devam edeceğini ve büyüme hızının yüzde altının altına ineceğini tahmin ediyor. IMF öngörüleri  bu ülkenin de genel yavaşlama konjonktüründen kaçamadığını gösteriyor. Öte yandan ,  Çin ekonomisinin  yavaşlamış olsa dahi hala kayda değer bir hızda büyüdüğünü de gözden kaçırmamak gerekiyor.
                                                  *                           *                         *
Bu veriler IMF'nin Nisan ayındaki tahminlerini yansıtıyor. Yeni açıklanan rapor IMF'nin o tarihten bu yana ihtiyatlı bir karamsarlığa kaydığını gösteriyor. IMF temmuz raporunda Nisan ayında yaptığı büyüme tahminlerini, marjinal ölçüde de olsa, aşağıya çekiyor. Örneğin, dünya ekonomisi için yapılan 2012  büyüme tahmini 0.1 puan 2013 için yapılan tahmin de 0.2 puan düşürülmüş. Dünyanın bu ölçülerde daha da yavaşlayacağı öngörülüyor  anlayacağınız. 
Ülke grupları açısından bakıldığında  IMF'nin 2012 yılı için Nisan tahminlerine göre gelişmiş ülkelere dönük tahminini değiştirmediği, gelişmekte olan ülkeler için de büyüme tahmini 0.1 puan aşağıya çektiği görülüyor. Gelişmekte olan ülkeler için çok küçük ölçekte  de olsa daha düşük büyüme hızının öngörülmesi 2012 yılının ilk çeyreğinde bu ülkelerdeki yavaşlama dozunun tahmin edilenden daha yüksek olması.
Aslında gelişmekte olan ülkelerin birinci çeyrek performansının beklenenden düşük kalması sadece bu ülkelerin değil dünya ekonomisi için yapılan büyüme tahmilerinin düşürülmesinin de önemli nedenlerinden birisi olarak gösteriliyor.  IMF  Temmuz raporunda Avrupa Birliğindeki kriz koşullarının hala  giderilememesini  ve ABD'deki maliye politikası tartışmalarının beklentiler üzerinde yarattığı olumsuz etkinin sürüyor olmasını dünya ekonomisi için yaptığı büyüme tahminlerini düşürmesinin önemli nedneleri arasında sayıyor.
Kısacası, gelişmekte olan ülkeler büyümeyi sürükleme görevini iyi yapamadığı için, Avrupa kendi krizini sonlandırmayı beceremediği için, ABD  siyaseti makul  bir borç tavanı üzerinde anlaşmaya yanaşmadığı için dünya eknomisindeki yavaşlama çevrimi  daha da vurgulu bir hale geliyor.  IMF kibarca söylediği bu.
Büyümenin daha da yavaşlayacak olmasının karşısında IMF kendi karakterine  pek de uymayan  bir politika önerisinde bulunuyor.  IMF son sıraların en tartışmalı konusunda taraf oluyor ve ulusal ekonomilerde büyümeyi destekleyecek politikaların sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Evet, bunu IMF söylüyor. Şaka gibi.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomi kıskaçta 20 Aralık 2018
Normalleşme mi? 06 Aralık 2018
Kur’u temizleme 25 Ekim 2018
Yeni bir durgunluk mu? 18 Ekim 2018
Zaman mı kazanıyoruz 11 Ekim 2018
Tedbir gerekirdi 04 Ekim 2018
2019 yılı kritik 13 Eylül 2018
Adını koymadan 06 Eylül 2018