Doğu’da şehirler yenileniyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

2015 yılında güvenlik güçlerimiz Doğu Anadolu’da belli şehirlerdeki PKK terörünü sona erdirmek için büyük mücadele verdi. Uzun süren bu mücadelede çok sayıda askerimiz, polisimiz ve sivil halk şehit oldu, yaralandı.

Bu mücadelede PKK tarafından hendek açılan, barikatlar kurulan şehirlerdeki çatışmalarda çok sayıda bina yıkıldı. Hasar gördü.

Şimdi Doğu’da terörden etkilenen yerleşim yerlerinde yoğun bir yenilenme çabası var.

Oğuz Yeter, bu yenilenme faaliyetini yerinde izledi. İzlenimleri 17-18-19 Aralık’ta Milliyet’te yayımlandı.

PKK terörünün Doğu Anadolu’yu nasıl sarstığını, ne büyük bir mücadele ile terörün sona erdirildiğini unutmamak gerekir.

2015 Haziran ayında PKK yol kesip araç yakmaya ve şantiyeleri basmaya başladı. Suruç saldırısı ve Şanlıurfa’da PKK militanlarınca polislerin öldürülmesinden sonra PKK’ya karşı operasyonlar başladı.

Sur, Silvan, Lice, Hani, Hazro, Bismil, Dicle, Bağlar, Kayapınar, Yenişehir, Kocaköy (Diyarbakır), Nusaybin, Dargeçit, Derik (Mardin) Silopi, Cizre, İdil (Şırnak) Varto (Muş) Sason, Kozluk (Batman) Arıcak (Elâzığ) ve Yüksekova’da (Hakkari ), Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ortak yürütülen operasyonlar yıl içinde tamamlandı.

Çok geniş alanda PKK etkisiz hale getirildi. Hendekler kapatıldı, barikatlar kaldırıldı, güvenlik sağlandı.

Yerleşim bölgelerinde bulunan hendek ve barikatlar, güvenliğin sağlanması çabalarının uzun zaman almasına ve yerleşim bölgelerinde konut ve işyerlerinin, kamu yapılarının hatta dini yapıların büyük ölçüde kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Örneğin, Cizre’de 252 barikat 699 hendek, Silopi’de 270 hendek 518 barikat vardı.

Zaman geçince, terörün boyutu, terörle mücadele için verilen mücadelenin önemi, terörle mücadelede ölen ve yaralanan güvenlik güçleri mensupları unutulabiliyor.

PKK terörü çok sayıda can ve mal kaybına neden oldu. Canlar geri gelmez. Malların yenilenmesine çalışılıyor.

Terör örgütlerinden temizlenen yerleşim bölgelerinde yıkılan kullanılamaz hale gelen binaların yerine yenilerinin yapılmasına başlandı.

Oğuz Yeter, bölgede PKK terörü sonucu yerleşim yerlerinin ne kadar zarar gördüğünü rakamlarla anlattı.

Sur’da 1.330 bina ağır hasarlı, 1.129 bina yıkık,1.269 bina az hasarlı. Şimdi bunlar yeniden yapılıyor.

Şırnak, Cizre, Silopi, İdil en fazla hasar gören yerleşim yerleri. Cizre’de 2.709 bina ağır hasarlı.13.821 bina hasarlı. Devlet 8.600 konutun yapımına başlamış. Şırnak’ta 8 bin bina yıkılmış durumda. İdil’de 715 konut ve işyeri az hasarlı, 4.125 konut hasarlı. Devlet 1.044 konut yapıyor. Nuseybin’de 6.181 bina hasarlı veya yıkık. 3.512 konut onarım bekliyor. Devlet Nuseybin’de konutu yıkılanlara 500 m2 arsa içinde ev yapıyor.

PKK Terörünün Doğu’daki hasarı büyük oldu. İnşallah bundan sonra Doğu’daki yerleşim bölgelerinde benzer olaylar olmaz. Devletimiz de kısa sürede yeniden yapılanmayı tamamlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018