Fuar ve referandum

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Türkiye yaklaşık 6 aylık bir süreçte, önemli belirsizliklerle karşı karşıya kaldı. İki sonuçlu bir seçimin her iki olasılığı da enine boyuna tartışılırken, olasılıklar üzerinden çeşitli senaryolar kurgulandı ve bu kurgular yorumlandı.

Bu senaryolar yorumlanır ve referandum sonuçları tahmin edilmeye çalışırken de piyasalar dönem dönem sonuçları satın aldı ve sattı.

Firmalar için en kritik süreçler olan hedef hazırlığı ve bu hedefl ere koşma yolundaki bütçeleme dönemleri hep bu belirsizlik ortamında gerçekleşti.

Belirsizlik ve piyasalara olan güvensizlik nedeniyle otomotivde 2017 yılı için tedbirli bir tatmin iyimserlik söz konusuydu. Bugün gelinen noktada ise belirsizlik ortadan kalktı. Çok yakın sonuçlar üzerinden kesin bir sonuca ulaşıldı. Bu sonuçların hukuken geçerli olduğu konusunda şu an için hiçbir tartışma bulunmuyor. Ama bu kadar köklü bir değişiklik için de tatmin edici bir farkın oluşmadığı da bir gerçek.

İşte önümüzdeki dönem yine bu tatminsiz ortamın yaratacağı beklentiler ve söylentilerle geçeceğe benziyor.

Bunların ilk adımını da bence fuarda gördük. Kim katıldı, kim katılmadı gibi polemiklere girmek istemiyorum. Sonuçta yaşandı bitti. Ama, ufak bir not, katılmayanları, daha doğrusu hem katılmayıp hem de açıklama yapanları eleştiren sadece biz basın mensupları değiliz. Sektörün içinden de yaratıcı eleştirilerin olduğu bir gerçek.

Konumuza dönersek, bu kez fuarı adet olduğu üzere basın ve VIP günü değil normal bir günde ziyaret ettim. Amacım, insanların tepkilerini görmekti. Ziyaretçi adedi açısından bir yorum yapamam. Ama profilin alıcı odaklı olmadığını söyleyebilirim. Bunu insanların yüzlerine bakarak söylemiyorum, bilinçli olarak kulak misafiri olduğum ve birkaç kelam ettiğim kişilerin yorumları bana kılavuzluk etti.

Öncelikle ki burada firmaların bir kusuru yok, fiyatların hakikaten çok pahalı yorumlarının alımın önündeki en büyük engel olduğu ortaya çıkıyor. İnsanlar otomobilleri beğense bile fiyatları duyunca deyim yerindeyse bir irkilme yaşıyor. Birkaç kez, “Bu zamanda bu para verilmez” yorumuna şahit oldum.

Bir diğer konu ise ikinci el. Bazı modellerin ikinci ellerindeki uygun fırsatlar sıfırın önüne geçmiş durumda. Özellikle bu durum alım kararlarını etkileyen önemli bir unsur olarak dikkat çekiyor.

Her iki konuyu da haftaya daha derin analiz edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018