Annan Suriye'den eli boş dönüyor

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan Suriye görüşmelerinden sonuç alamadı. Annan bugün Türkiye'ye geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYRUT - Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la Şam'da yaptığı görüşmelerden sonra, ülkede akan kanın durdurulması konusunda hiçbir ilerleme sağlanamadan ziyaretini tamamladı. Annan dün Şam'da yaptığı açıklamada, "Birkaç nedenden dolayı umutluyum. Durum o kadar kötü ve o kadar tehlikeli ki, herkesin başarısız olması kabul edilemez" dedi. Annan'ın ateşkes, diyalog ve insani yardım konularında Esad'a ilettiği "somut önerilere" karşılık Esad'dan açık bir yanıt gelmedi. Esad'ın Annan'a, muhalefetteki "teröristlerin" siyasi bir çözümü engellediklerini söylediği bildirildi.
Bugün Türkiye'ye gelmesi beklenen Annan'ın, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesi planlanıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün Arap ülkelerindeki isyan hareketleri konusunda yapacağı özel toplantı vesilesiyle Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile Suriye konusunu görüşecek. Suriye'nin geleneksel müttefiki olan Rusya, Şam yönetimini bir yıldır süren ayaklanmada muhalefeti şiddet kullanarak ezmesini kınayan bir Konsey kararı çıkmasını Çin'le birlikte veto ederek engelliyor. Esad ile Şam'da iki kez görüşen Annan, "Zor olacak. Zor olacak ama umutlu olmak zorundayız" dedi. Birleşmiş Milletler'in eski genel sekreteri olan Annan, "Cumhurbaşkanı'na (Esad) şu Afrika atasözüne kulak vermesini söyledim: Rüzgarın yönünü değiştiremezsin, öyleyse yelkenlerinin yönünü çevir" dedi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud el Faysal, daha önceki çağrısını dün tekrarlayarak, Suriyeli muhaliflere silah verilmesini istedi. Bakan, yabancı müdahalesi olmadan bu çatışmaya son vermenin tek yolunun bu olduğunu savundu. Bakan, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Riyad'da yaptığı görüşmeden sonra, "Suriye rejimi kendi vatandaşlarını katlediyor" dedi. Westerwelle de, "Esad rejiminin kendi halkına uyguladığı bu mantık dışı zulmü kabul edemeyiz" dedi. Birleşmiş Milletler'e göre, Esad'a bağlı güçler protestocular ve isyancılara karşı uyguladıkları bastırma operasyonlarında 7,500'den fazla insan öldürdüler. Suriye hükümet yetkilileri de isyancıların 2,000 kadar asker öldürdüğünü söylüyor. Annan'ın Şam'daki temasları sürerken güvenlik güçleri isyancıların direniş noktalarına karşı ülke genelinde saldırılar gerçekleştirdiler. Sürgündeki Suriye Ulusal Konseyi ise yaptığı açıklamada, "İşkence gören ile işkencecisi arasında müzakere asla olamaz. Ciddi bir müzakere başlayacaksa önce Esad ve çevresi iktidardan çekilmelidir" dedi.

(Reuters)