Rusya'ya ihracatta yeni sınır kapısı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - Türkiye'ye, 2012 yılında açılan Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısı'ndan Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze ihracatına başlıyor.

Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ihracatı yapılan Sochi Limanı'nın Eylül 2010'da kapatılmasıyla başta sektör ihracatı olmak üzere Doğu Karadeniz illerinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini, adeta Trabzon'un Rusya Federasyonu ile ticari irtibatının bitme aşamasına geldiğini belirtti.

DKİB olarak yaptıkları yoğun girişimler sonucu Türkiye'yi kara yoluyla Gürcistan üzerinden transit geçişli Rusya Federasyonu'na en kısa sürede bağlayacak Kazbegi-Verhni-Lars Sınır Kapısı'nın 2012 yılı sonunda açıldığını dile getiren Gürdoğan, "Rusya Federasyonu'nun karantina gerekçesiyle yaş meyve sebze ihracatına müsaade etmemesi bu kapının bölgemiz ihracatçıları tarafından etkin kullanımını engellemekteydi" dedi.

Bu konuda yaptıkları yoğun lobi çalışmaları sonucu bu yasaklamanın da kaldırıldığını, Rusya Federasyonu'nun Kafkasya bölgesi Vladikavkaz iline açılan Kazbegi-Verhni-Lars Kapısı'ndan yaş meyve sebze girişlerine müsaade edildiğini bildiren Gürdoğan, şunları söyledi:

"Konu, 18-20 Nisan'da Antalya'da gerçekleştirilen 12. Dönem Türkiye-Rusya Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu toplantısında görüşülerek protokol esaslarında karara bağlandı. Hemen akabinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Karantina Federal Servisi arasında yapılan protokolle Kazbegi-Verhni-Lars Kapısı'ndan yapılacak yaş meyve sebze ihracatının esasları belirlendi. Önümüzdeki günlerde protokol esaslarına ilişkin formalitelerin tamamlanmasıyla bu kapı üzerinden Rusya Federasyonu'na yaş meyve sebze ihraç sevkıyatları başlayacak."

Gürdoğan, bu yasaklamanın kaldırılmasında emek sarf eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür ederek, "Bilindiği üzere yaş meyve sebze sektörü açısından Rusya Federasyonu en öncelikli pazarlarımız arasında yer alıyor. Sektör ihracatının yüzde 40'ı bu ülkeye yapılıyor. Deniz yoluyla yapılan ihracatta limanlarda yaşanan yoğunluk ve beklemeler sonucu ihracatçılarımızın yaşadığı mağduriyet, bu kara yolunun açılması ile bir nebze de olsa önlenmiş olacak" ifadelerini kullandı.
Kazbegi-Verhni-Lars kapısının diğer alternatiflere oranla çok daha kısa mesafede olmasının, ihracatçılara önemli rekabet imkanı sağlayacağını ifade eden Gürdoğan, Kazakistan'a daha kısa sürede ulaşmanın yaş meyve sebze sektörü ve diğer sektörlerin alternatif pazarlara açılmasında da avantaj sağlayacağını vurguladı.

Gürdoğan, Sochi Limanı'nın kapatılması sonucu Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ihracatındaki konumunu kaybeden Trabzon'un, bu kapının açılmasıyla yeniden Doğu Karadeniz'in Rusya ile ticaretinde Türkiye'nin önemli kapısı olma özelliğine kavuşacağını belirtti.

Gürdoğan şunları kaydetti:
"Ayrıca Trabzon ve hinterlandı illerimizin Rusya ile ticarette tercih edilebilir konumlarını güçlendirmek için yeşil hat olarak tabir edilen ve gümrük işlemlerinin hızlandırılmış, öncelikli yerine getirilmesini sağlayan Basitleştirilmiş Gümrük Hattı sisteminin, Verhni-Lars kapısı gümrükleri ile Trabzon'a yakın deniz limanı olan Tuapse Limanı'na kurulması konusunda da girişimlerimiz sürdürülmektedir."