Moringa: Türkiye için alternatif bir yemeklik yağ ve yem bitkisi

Konya Selçuk Üniverstesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof Dr. Mehmet Musa Özcan, Moringa'nın Türkiye için Alternatif bir yem ve yemeklik yağ bitkisi olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rabia KORKMAZ/KONYA

Moringa bitkisi tropik ve yarı-tropik iklim kuşaklaının 3 ile 10 m yüksekliğinde çalımsı bir bitkidir. Herne kadar Hindistan ve Afrikanın bir bitkisi olsa da son zamanlarda çeşitli tropik iklimlerde yetişmeye başlamıştır. Moringa bitkisi beta karoten, C vitamini, E vitamini ve demir içeriğinin yanı sıra iyi bir protein kaynağıdır.

Özcan, "Birçok tropik ve yarıtropik ülkelerde, moringa bitkisinin yaprakları , meyveleri, olgunlaşmamış baklaları ve taze yaprak sürgünleri insanlar için geleneksel gıda olarak tüketilmektedir. Moringa yaprakları yaklaşık yüzde 25 protein içerdiğinden ruminantlar için iyi bir protein kaynağıdır. Dolayısıyla farklı ülkelerde yaygın olarak kültüre alınmıştır. Moringa yüksek miktarda polifenol içerdiğinden antioksidan etkisi de oldukça yüksektir" dedi.

Moringa yaprakları yüzde 25 protein, yüzde 17 yağ ve yüzde 38 karbonhidrat içermektedir. Yapraklarının amino asit içeriğide oldukça yüksektir. Dolayısıyla Moringa bitkisi mükemmel bir besin element (protein, mineral, vitamin, amino asit ve karotenoid) kaynağıdır.

Özcan,  "Hindistan, Etiopya, Filipin, Suda, Latin Ameika, Florida ve Pasifik adalarında da yetişen Moringa, kuraklığa dayanıklı oldğundan Türkiye’nin kurak ve sıcak, yarı-tropik iklimlerinde yetiştirilerek hem yem hem de yemeklik yağ bitkisi olarak kullanılabilir. Moringa tohum unu gelişmekte olan ülkelerde aynı zamanda doğal bir su arıtıcı kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Yağı alınmış moringa tohum unu, gübre organik olarakta kullanılabilmektedir. Moringa tohumu  yüzde 40-50 gibi yüksek oranda yağ içerip dominant yağ asidi oleik asittir. Yağ asidi kompozisyonu bakımından zeytin yağına benzer bir özellik göstermektedir. Aynı zamanda moringa yağı, Beta sitosterol, α-, γ- and δ- Tockoferolce zengindir. Dolayısıyla moringa bitkisi niçin Türkiye de bu iklim özelliklerine sahip lokasyonun ruminantlar için bir yem ve insan tüketimi için tohumları yemeklik yağ bitkisi olmasın" açıklamalarında bulundu.