Coca-Cola İçecek 10'uncu tesisi Isparta'da kuruyor

Türkiye’ye 10 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yapan Coca-Cola İçecek, Isparta’da yeni bir şişeleme fabrikası kuruyor. Türkiye’deki 10’uncu fabrikalarını kurduklarını belirten CEO Burak Başarır, “Isparta’ya 110 milyon liralık yatırımla geldik, 300 kişilik istihdam yaratacağız” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yasemin SALİH

Akdeniz ve Ege’yi birbirine bağlayan güller şehri Isparta, bir yıldır yeni bir yatırımın heyecanını yaşıyor. Şehrin Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Coca-Cola İçecek’in (CCI) Türkiye’deki 10’uncu fabrikası devreye giriyor.

İki yıl önce yeterli araziyi sağlayamadığı için dev Algida yatırımını Konya’ya kaptıran OSB yönetimi, bu kez işi şansa bırakmamış. Bölgenin karayoluna bağlandığı mevkide 160 dönümlük araziyi CCI’ye ayırınca 110 milyon liralık yatırımı kapmış.

Fabrikanın açılışı öncesinde Isparta’da gazetecilerle bir araya gelen CCI CEO’su Burak Başarır, 10 ülkede 24 fabrikası bulunan şirketin yeni fabrikayla ilde 300 kişilik istihdam yaratacağını belirtti. Başarır, bir Türk şirketi olarak yatırımlarına planlar dahilinde devam ettiklerinin altını çizerek “15 Temmuz’dan sonra bu fabrika, şirketimizin bu ülkeye güveninin göstergesidir” dedi.

Isparta’yı üç bölgeye olan yakınlığından dolayı tercih ettiklerini anlatan Başarır, kaliteli kaynak suları ve tarımdaki avantajları da diğer nedenler olarak saydı.

Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu CCI Türkiye, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’da 10 yılda toplam 2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Burak Başarır, bunun yarısının Türkiye’ye yapıldığını belirterek, şu bilgileri verdi: “10 bin çalışanımızla 380 milyon tüketiciye 26 milyar bardak içecek satıyoruz. Bölgesel olarak içinde bulunduğumuz zorlu şartlara rağmen faaliyet gösterdiğimiz coğrafyalara inanıyoruz. 2018’de Faysalabad’da yeni bir fabrika daha açacağız.”

Ekonomiye 2.8 milyarlık katkı

Isparta fabrikası, Türkiye’deki en yeni teknolojiye sahip CCI yatırımı. Fabrikanın tam kapasiteyle çalıştığında yılda 220 milyon litre üretim ulaşacağını vurgulayan Burak Başarır, Coca-Cola olarak yaptıkları yatırımların ekonomiye kattığı değeri ölçümledikleri bilgisini verdi. MC Kinsey ve Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılan ölçümlere göre Türkiye’de yapılan her 1 TL’lik CCI yatırımı ekonomiye 6.8 TL kazandırıyor. CCI CEO’su Burak Başarır, “Bu ölçümlemeyle Isparta fabrikamızın da tam kapasite çalıştığında bölge ekonomisine 2.8 milyar liralık katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Türkiye en yüksek katkı sağlanan ülkelerden. Bunun nedeni iç piyasadan yüksek alım yapmamız. Yılda 1.2 milyar liralık alım yapıyoruz. Bir litre kolanın yüzde 20’si ithalattan geliyor. O da konsantre ürünün değeri. Geri kalan her şey yerli kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

Pakistan'da yüzde 18 büyüdü

CCI’ın İstanbul’dan yönetilen 10 ülkede büyümeye devam ettiğini söyleyen CEO Başarır, Pakistan gibi ülkelerde oranların çift haneli olduğunun altını çizdi. En dikkat çeken pazarlardan biri olarak Pakistan’da geçen yıl yüzde 18-19’luk büyüme yakaladıklarını ifade eden Başarır, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 ülkede 2016 ciromuz 7 milyar lira. Üretim hacmimiz ise 1 milyar 189 milyon ünite kasa. Türkiye’de ise geçen yıl 601 milyon ünite kasa üretim ve 3.6 milyar liralık ciro yakaladık. İç pazarda satışların yüzde 50’si bakkal kanalından geliyor. Kişi başı yıllık tüketim 120 litre. Pazar payımız ise yüzde 65. 'Kola vergisi' adı altında yılda 150 milyon liralık vergi ödüyoruz.”

Turizmdeki kriz 40 milyon lira kaybettirdi

2016’da turizm sektöründe yaşanan kriz Coca-Cola’nın satışlarına da yansımış. Burak Başarır, geçen yıl Rus turistlerin gelmemesinin sıkıntı yarattığını, bunun da satışlarda 4 milyon ünite kasalık kayba neden olduğunu belirtti. Bu miktar ciroya yüzde 1 oranında etki etmiş, yani 40 milyon liraya yakın bir azalma görülmüş. Başarır, 2017’nin geçen yıla oranla daha iyi başladığını ifade ederek, “Bu yıldan umutluyuz. En azından geçen yılın altında olmayız diye düşünüyoruz. Rusya pazarının bu yıl açılmasını bekliyoruz ancak 2017’de turizmdeki sıkıntının kaynağı bu kez de Batı Avrupa’dan gelen yüksek gelire sahip turistler olabilir. Zira Avrupa’dan bu yıl turist beklenmiyor” yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir