Emin’den enerji yatırım ortaklığı

Emin Şirketler Grubu, çok ortaklı güneş ve rüzgâr santralleri kurmak için harekete geçti. Örneğin 200 kişi küçük birikimleriyle 1 MW’lik tesise ortaklaşa sahip olacak. Elektriğin alıcısı da hazır: Emin Enerji.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Emin Enerji, güneş ve rüzgâr enerjisine yatırım yapmak isteyen ancak yeterli parası bulunmayan tasarruf sahiplerini güçbirliği yaparak GES ve RES sahibi yapacak. İsteyenler asgari 20 bin TL ile santral hissedarı olabilecek. Santrallerin üreteceği elektriğin alıcısı ise hazır: Emin Enerji. 

Emin Üstün, 1990 yılından itibaren katılımcıların küçük taksitler ödeyerek otomobil sahibi olabildiği bir sistemi devreye soktu. 1990’lı yıllar boyunca yoğun ilgi gören bu modelle bugüne kadar 60 bine yakın kişi otomobil sahibi oldu. Kurulan bu sistem aynı zamanda, Emin Şirketler Grubu’nun da temelini oluşturdu. 

Oto ile başladı konuta uzandı 

Emin Üstün, 2005’ten itibaren otomobildeki modelin aynısını bu kez konut ve gayrimenkul sektörüne taşıdı. 
“100 katılımcıyla, ayda birkaç ev teslimatı yaparak başladık. Bugün ayda 2 bin müşteri ya da katılımcı alıyoruz, ayda 600 - 700 aileyi ev sahibi yapıyoruz. Peşin fiyatı 80 bin TL olan bir evi banka kredisiyle alacağına gelip en fazla 100 bin TL’ye bizim sistem üzerinden alabiliyor. Katılımcının parası bizde birikiyor. Almak istediği eve karar verdiğinde gidip o evi kendisine alıyoruz. Tabii evi inceliyoruz tapusu imarı ruhsatı vs. Ayda ortalama 600-700 aileyi ev sahibi yapıyoruz.” 

Elindeki arazilerle enerji işine girdi 

Bugün Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çok değerli ticari gayrimenkul varlıkları ile geniş tarım arazileri bulunan Emin Şirketler Topluluğu, şimdi de enerji sektörüne giriş yaptı. Topluluk bünyesinde kurulan Emin Enerji, öncelikle halen sahibi olduğu uygun arazilere güneş ve rüzgâra dayalı elektrik tesisleri kuruyor. Ancak şirket bu konuda kendi başına hareket etmeyecek, amaç, otomobil ve konut alanındaki modeli, enerji santrali yatırımlarına da taşımak. 

2 anahtarı verdi, sıra santralde 

Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, 1993 yılında dönemin DYP Lideri Tansu Çiller’in seçmene iki anahtar, yani konut ve araba vaat ettiğini hatırlatarak “Çiller yapamadı ama ben aşağı yukarı ikisini de yaptım” dedi. Emin Üstün, enerji alanında kuracakları modeli ise şöyle anlattı: 
“1 megavatlık santrali 5’er MW payla 200 ortakla yapacağız. Vatandaşa diyorum ki kW’ı 4 bin liradan ortak ol, 10 ayda parasını öde. Ben de sana her yıl yüzde 10’luk geri ödeme yapayım. Yani vatandaşların 20’şer bin TL payla ortak oldukları santrali de ben işleteceğim, hissedarlara da her sene kira ödeyeceğim.” 

Ortak güneş ve rüzgar santrali modeli için tanıtım kampanyalarına başladıklarını aktaran Emin Üstün, “Bizim boş tarlalarımız var. Başkalarından da alabiliriz, kiralayabiliriz. Oralarda 1’er MW lisanssız santraller yapacağız. Ve bunları tek başımıza değil, vatandaşla elbirliği ederek yapacağız” diye konuştu. 

Hazır santral de satın alacak

Emin Üstün, Emin Enerji’nin yeni projeler geliştirmenin yanı sıra, fiyatını uygun bulduğu işletmedeki hazır hidroelektrik, güneş ve rüzgar santrallerini de satın alacağını belirtti: 
“Ben 6 ayda 10 MW’lik para toplarım. Bir HES’i de satın alabilirim. Burada güven olayı önemli. Zamanında İzmirliler yaptı bunu ama satamadılar. Şimdi hiç ev inşa etmeden, ayda 2500 ev satıyorum. Aylık cirom ortalama 200 milyon. Buradan bana 1 milyon ya kalıyor ya kalmıyor. 10 milyonluk kısım organizasyona kalsa, bunun 9’u masrafa gidiyor. Yani 10 milyona 10 milyon kazanma olayı yok kafamızda. Enerji santrallerinde de aynı başarıyı yakalayacağımıza eminim.”

Halkın enerji ortaklığı modeli nasıl işleyecek? 

Konya Ereğli’deki 1000 dönümlük elma bahçesinde 250 kW’lık bir GES ile sulama için ödedikleri aylık elektrik faturasını 10 bin TL düşürdüklerini belirterek “Bu bir mucize. Eğer bu millet bunu yapamıyorsa yazık “ dedi.

Emin Üstün, Halkın Enerji Ortaklığı adını verdiği ortak enerji santrali kurma modelinin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “1 MW santralin kurulum maliyetini 4 milyon TL kabul ediyorum. Santral sahibi şirketin hisselerini 5’er kWh’dan 200 kişiye satıp 20’şer bin TL’den 4 milyon TL topluyorum. Üretilen elektriğin tamamını Emin Enerji satın alıyor. Yani elektriğin alıcısı, dolayısıyla santralin geliri hazır. Bu gelir, ortaklara pay edilerek dağıtılacak. 5 kW’dan yaklaşık 750 kWh elektrik üretildi, kWh başına 30 kuruş desek, 2250 TL gelir demek. Bunun 2000’ini santral ortaklarına ödeyeceğim, 250 TL’si de Emin Enerji’ye kalacak. Diyelim ki vatandaşın 50 bin TL’si var, bu kez 12.5 kWh ile ortak olacak. Bu santraller 7-9 senede kendini amorti ediyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir