DÜNYA’ya ‘Yeşil Nokta’ ödülü

ÇEVKO'nun "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri" sahiplerini buldu. 'Atık Yönetimi Sistemi ve Uygulamaları'nda ödüller Tofaş ve Abdi İbrahim İlaç'a verildi. DÜNYA Gazetesi de basın dalında ödül aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ambalajlarında “Yeşil Nokta” markasını kullanan firmaların geri dönüşüm çalışmalarına artı katkı sağlayan özel projeleriyle yarıştıkları “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2016”nın sonuçları belli oldu. Çevre ve geri dönüşüm konusuna duyarlılık gösteren, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmeye öncelik veren haberleriyle öne çıkan basın yayın kuruluşlarına verilen ödüller kapsamında DÜNYA Gazetesi’ne de ödül verildi.

ÇEVKO Vakfı’nın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri 2016”da kazananlar açıklandı. ÇEVKO Başkanı Okyar Yayalar, Yeşil Nokta’lıların geri dönüşüme katılım miktarının yüksek bir tonaj oluşturduğunu söyledi. Yayalar, “Şu anda Türkiye’de tam 1038 firma uluslararası geçerliliği bulunan Yeşil Nokta markasını ambalajlarında kullanıyor” dedi. ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer; ÇEVKO Vakfı’nın 25 yıldır süren çalışmalarıyla 4.7 milyon ton atığın sisteme geri kazandırıldığını, bunun da ülke ekonomisine yaklaşık 5.8 milyar dolarlık bir katkı sağladığını belirtti. İmer, “651 bin dönüm orman arazisine eşdeğer olan 32.5 milyon adet ağaç kesilmekten kurtuldu” dedi.

Yeşil Nokta Sanayi Ödülü'nü, “Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları” kategorisinde araç başı üretim atıklarını %11 azaltan Tofaş Türk Otomobil Fabrikaları ile “Doğayı İyileştiren Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları” projesiyle geri dönüştürülebilir atıklarını %32 azaltan Abdi İbrahim İlaç Sanayi kazandı.

“Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” kategorisinde ödüller Anadolu Cam ile PepsiCo Türkiye’ye gitti. “Yeşil Nokta Teşvik” ödülünü Klimasan Klima aldı. “Ambalaj Tasarımında Kaynak Azaltarak Önleme Uygulamaları” kategorisinde ise PepsiCo Türkiye’nin yanı sıra Mondi Tire Kutsan iki ayrı Yeşil Nokta Teşvik ödülü kazandı. “Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” kategorisinde ise Viko Elektrik ödül aldı.

“Geleneksel Yeşil Nokta Basın Ödülleri” kapsamında; çevre TV kanalları arasında CNN Türk TV; gazete kategorisinde DÜNYA Gazetesi; radyo kategorisinde TRT Radyo 1’de yayınlanan “Çevreci Yaklaşım” programı Yeşil Nokta ödülü kazanırken; dergi kategorisinde Ambalaj Dünyası, haber ajansı alanında DHA, internet haberde ise Yeşilist.com kategorisinde ödüle hak kazandı. ÇEVKO Vakfı - Çevre Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan kamu spotuna en çok yer veren LİG TV ise “Yeşil Nokta 2016 Özel Ödülü”nün sahibi oldu.

Yeşil Nokta ilk olarak 1990/1991 yıllarında Almanya’da, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama sistemine giren ambalajların belirlenmesi için kullanılmaya başlandı. 1995’te “Packaging Recovery Organization Europe – PRO Europe” kuruldu. PRO Europe, Yeşil Nokta lisansı kullanım hakkını veriyor. ÇEVKO Vakfı, 2002 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme ile uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkını elde etti. Çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede geçerli. 170 binden fazla kuruluş ambalajları üzerinde Yeşil Nokta markasını kullanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir