Tatilde sebze yetiştir, balık tut ve koyun kuzu besle!

2017 yazında hizmette olması planlanan Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi'nde konaklayanlar kendilerine ayrılan bahçelerde sebze yetiştirip tavuk ve koyun besleyecek, gölden balık tutacak, özel termal havuzlarda tedavi olup doğa ile iç içe yaşayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP 

İZMİR Bergama-Dikili arasında bin 500 dönüm büyüklüğündeki arazide oluşturduğu Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi’nde çevre dostu uygulamalarla sürdürülebilir tarım faaliyetlerini sürdüren Agrobay Seracılık, tamamen EUREGAP Sertikası kapsamında tarım yapılan Hasan Şentürk Yerleşkesi’ni turizme açıyor. 2017 yazında hizmette olması planlanan tatil köyünde konaklayanlar kendilerine ayrılan bahçelerde sebze yetiştirip tavuk ve koyun besleyecek, gölden balık tutacak. Özel termal havuzlarda tedavi olup doğa ile içiçe olmanın keyfini yaşayacak. Jeotermal kaynakla ısıtılan alan bakımından Avrupa’nın en büyüğü olan ve domates, biber başta olmak üzere sebze yetiştirilen Agrobay seralarının yanı sıra 65 bin ağaçtan oluşan meyve plantasyonu, tavuk çiftliği, bal üretimi, zeytincilik, büyükbaş hayvancılığın yapıldığı Süt Kardeşler Çiftliği, küçükbaş hayvan çiftliğinin bulunduğu Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi’nde bir tatil köyü inşa edilecek ve burada konaklayanlar yerleşkedeki tüm faaliyetleri inceleme öğrenme imkânı bulabilecekler. Aynı zamanda kendilerine ayrılan arazilerde sebze yetiştiriciliği yapıp tavuk ve koyunları besleyecek. Konuklar tatil köyünde yer alacak termal havuzlarda da doktor kontrolünde tedavi olacaklar. 

Tatil köyünün Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi’nde bulunan sulama göletinin etrafına kurulacağını söyleyen Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Hasan Bey Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Şentürk Salık, “Başlangıçta 30 taş evden oluşacak tatil köyünde her evin kendi bahçesi olacak. Burada konaklayan misafirler bahçede sebze yetiştirecek, köyde tavuk ve koyun besleyip, gölden balık tutacak” dedi. Amaçlarının konuklarına tamamen doğa ile iç içe olacakları bir ortamda hem tarım yapıp hem de dinlenme imkânı sağlamak olduğunu ifade eden Salık, “Konuklarımız uzun doğa gezileri yapabilecek, evin önündeki bahçede sebze yetiştirip, tavuk ve koyun besleyebilecekleri gibi, Süt Kardeşler Çiftliği’nden süt ürünlerini, çiftlikte üretilen bal, meyve ve diğer tüm ürünleri satın alabilecekler” diye konuştu. Salık, Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi’nde Agrobay seralarında bulunan jeotermal suyun tatil köyünde kurulacak tedavi merkezinde tedavi amaçlı olarak da değerlendirileceğini belirterek, “Tatil köyüne termal havuzlar da koyup konuklarımızın hem tedavi olup hem de doğa gezileri sonrakı oluşacak yorgunluğu daha rahat atmalarını sağlayacağız” diye konuştu. 

İnternet cirosu aylık 150 bin lira 

Agrobay bünyesinde kurulan Hasan Bey Çiftliği’nin hasanbey.com sitesi üzerinden ürettiği tüm ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırdığını, 2 yaşında olan hasanbey.com’un kısa sürede başarılı olduğunu ve günlük 130 kişiye satış yapar duruma geldiğini vurgulayan Arzu Şentürk Salık, şunları ifade etti: 

“Aylık 150 bin TL ciroya ulaşmıştık. Günde 130 kişi sipariş veriyor. Hedefimiz aylık 1 milyon TL’lik ciroya ulaşmak. Bu aşamaya geldiğimizde Hasan Bey markasıyla market zincirlerini yaygınlaştırmaya başlayacağız. Agrobay’ın kurucusu Hasan Şentürk ismini taşıdığı için markayı büyük bir özenle geliştiriyoruz. Adım adım ve çok dikkatli gidiyoruz. Marketleri de kendi bünyemizde yaygınlaştıracağız. Yaptığımız araştırmaya göre kurmak istediğmiz markete en çok Ankara’da talep çıktı. Ben ise ilk şubeyi bu yaz İzmir’de açmayı istiyorum. Burada sistemi oturtup diğer illere öyle açılmayı planlıyoruz. Sonraki aşamada sadece kendi ürettiğimiz ürünleri sunacağımız kahvaltı noktaları oluşturmak istiyoruz.”

Domates yapraklarını kaba yeme dönüştürecek 

Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Hasan Bey Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Şentürk Salık, Agrobay seralarında 650 dönüm sera alanında şimdiye kadar çöpe giden domates yapraklarını, yıllık değeri 2 milyon TL’yi bulan kaba yeme dönüştürmeye yönelik bir proje geliştirdiklerini aktardı. TÜBİTAK’a sunulan proje ile besin değeri yüksek olan bu bitkinin çöpe gitmekten kurtarılarak, kaba yeme dönüştürmeye başlayacaklarını aktaran Salık, Türkiye’de yem bitkisi olarak çoğu yerde yetiştirilen yoncanın protein değerinin 16 olduğunu, Almanya ve ABD’de akredite laboratuvarlarda yaptırdıkları analizlerde domates bitkisinin ise protein değerinin 18 çıktığına dikkat çekti. Domates bitkisini deneme amaçlı çiftliklerinde koyun ve ineklere yedirmeye başladıklarını ve hayvanların bitkiyi yediğini söyleyen Salık, “Agrobay seralarından her gün binlerce ton domates bitkisi çöpe gidiyor. Yaptığımız hesaplara göre, bu proje ile sadece Agrobay seralarından çöpe giden domates yaprak ve köklerinden her yıl 2 milyon TL değerinde ekonomik değer kazanmış oluyoruz. Tüm ülkedeki domates üretimi düşünüldüğünde ekonomiye kazandırılan katma değer çok daha devasa boyutta olacaktır” dedi.