Tekirdağ'ın 'sır' projesi olgunlaşıyor

Liman, tren yolu, Avrupa’ya yakınlık ve 13 OSB’nin en önemli avantajları olduğunu söyleyen Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, önemli bir proje üzerinde merkezi idare ile birikte çalıştıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İBRAHİM EKİNCİ 

İSTANBUL - Tekirdağ, ‘çok önemli bir proje’ üzerinde çalışıyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay söyledi. Nasıl bir proje bu?.. Teşvik belgelerine göre önemli miktarda yatırım çeken Tekirdağ’da neler olup bittiğini konuşmak için, aramıştım Günay’ı. Sarp Elektrik 1.6 milyar liralık, Öznur Kablo 105, Modern Enerji 160, BSH Ev Aletleri 140 milyonluk yatırımı için teşvik almıştı... Bu yaklaşık 2 milyarlık yatırım anlamına geliyor. Tekirdağ önemli bir sanayi bölgesi. Özellikle Çorlu, Çerkezköy.. Son yıllarda çok yatırım çeken bölgeler. Günay, 13 organize sanayi bölgesinde irili ufaklı 2 bin şirketin üretim yaptığını söyledi. Çerkezköy, Çorlu Deri, Hayrabolu OSB, Malkara OSB, Veliköy, Ergene- 1 OSB, Ergene 2 OSB, Türkgücü OSB, Velimeşe, Muratlı, Karaağaç, Çerkezköy Veliköy Yalıboyu Islah OSB ve Tekirdağ OSB. (Bu son OSB bu yıl kuruldu.) Bu yoğunluk bile Tekirdağ’ın ‘sanayi bölgesi’ kimliğini vurguluyor. Cengiz Günay, “Tekirdağ birçok açıdan Türkiye’de ilk 10’dadır. Önemli bir tarım ve üretim kentidir. 13 OSB’si var. Bir Avrupa Serbest Bölgesi var. 2 tane dış ticaret limanı var. Birinin de inşaatı devam ediyor ki Akdeniz’in en büyük konteyner limanı olacak. Duble yollar, tren hattı, limanlar ulaşım açısından Tekirdağ’ı çok avantajlı kılıyor. Ulaşım sorununu çözmüş bir kent. Lokasyonumuz çok iyi, Avrupa’ya, Türkiye’nin en büyük pazarlarına yakınız. Kentin popülaritesi artıyor. 2 bine yakın firma OSB’lerimizde üretim yapıyor. Bunların enerji ihtiyaçları var. 2023 vizyonumuzda enerji önemli bir ihtiyaç. Sarp Elektrik 1.6 milyar liralık büyük enerji yatırımı için bu bölgeyi seçti” dedi. Bilgin Elektrik bünyesindeki Sarp Elektrik’in Tekirdağ Şarköy’de kurmayı planladığı Doğalgaz Çevrim Santrali için mevzuat süreci devam ediyor. Günay, yatırımın henüz başlamadığını söyledi. Bu yatırım 500 milyon euro veya teşvik belgesindeki kayda göre 1.6 milyar TL. Bu kadar çok, 13 OSB ve bir de serbest bölge... Ancak Tekirdağ’da hâlâ yatırım alanı var. Başkanın verdiği bilgiye göre, 13 OSB’de 13 milyon metrekare yatırım alanı bulunuyor. 2 bin irili ufaklı tesis üretim yapıyor. Günay, “Daha fazlasını da barındırabilecek alanlarımız var. Çok daha fazla sayıda firmayı kabul edebiliriz. Bölgenin önemi altyapısının yeterliliğinden, lokasyonundan geliyor. Yeni yatırıma başlayanlar da var. Öznur Kablo, Çorlu’da yatırım yapıyor, önemli bir firma. Modern Enerji, baştan sona entegre bir tesis kuruyor. Tekirdağ dinamik bir yer. Negatif şeyler yaşamadık. Mevsimsel durgunluklar olabiliyor” dedi. 

Önemli proje ne?

Cengiz Günay’a otomotiv sektörünü sordum. İlde, OSB’lerinde otomotiv yan sanayi üretimi yapan çok sayıda firma zaten var. Özellikle liman, otomotivde Türkiye’nin en büyük pazarı Avrupa’ya yakınlık avantajı bu sektörde ana firmalar için bir çekim merkezi olamaz mı? Daha önce Hyundai önemli bir yatırım için Trakya’da araştırma yapmıştı. Gerekçe aynıydı; Avrupa’ya yakınlık! Günay da otomotiv yatırımları için bölgenin avantajlı olduğu görüşünde. Günay, ayrıntısına girmeden, konuşmanın hemen arkasından ‘önemli bir proje üzerinde çalışıyoruz’ dediği için... Acaba, otomotivle ilgili mi diye düşündüm. Fakat, “Merkezi idare ile bir konu üzerinde çalışıyoruz. Üs olabilecek bölgelerden biriyiz. İhracatta ulaşım, navlun maliyetleri çok önemli. Bu konu henüz olgunlaşmadığı için şimdi açıklamak istemiyorum. Üzerinde çalışıyoruz. Tekirdağ için çok önemli olacak” dedi. Yani, fazla renk vermedi ama daha yeni büyükşehir olan Tekirdağ için yeni bir projenin olgunlaşmakta olduğunu anlaşılıyor. 

‘Jotun Boya inceleme yaptı’

Bu aralar, Fed’in parasal genişlemeye sınırlama getirmesi, paranın, yatırımın yeni yön arayışı; içeride dolar kuru ve faiz tırmanışı, siyasette seçimler öncesinden başlayan yüksek tansiyonun görece düşmekle birlikte cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yeniden yükselme potansiyeli... Bu atmosfer içinde acaba Tekirdağ’a yabancı ilgisi var mı? “İlgi var, dedi Cengiz Günay, Tekirdağ yabancı şirketlerin ilgisini çekmeye, önemli bir yatırım alanı olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Daha yeni Jotun boya geldi, incelediler” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir