Teşvik Şanlıurfa'yı hakettiği yere ulaştıracak

Mutlu GÜNEŞ
Mutlu GÜNEŞ Şanlıurfa'dan mutlu.gunes@dunya.com

 

 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve GAP'ın gözde kenti Şanlıurfa, yeni teşvik sisteminin ardından yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.1'inci Organize Sanayi Bölgesi'nde daha önce teşvik yatırımı için ayrılan parseller dolarken, altyapı eksikliklerini tamamlamaya çalışan 2'inci OSB'de ilk etapta 5 bin kişiye istihdam yaratılması öngörülüyor.Son teşvik paketinde 6'ncı bölgede yer alan kentte, yoğun yatırım hareketliliği nedeniyle şimdiden 3'üncü OSB için de yer arama çalışmaları başladı. Çok sayıda firmanın yatırım için sıraya girdiği Şanlıurfa'ya özellikle gıda ve yenilenebilir enerji  üzerine yatırım talebi var..

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kurulu ikinci OSB'deki yatırıma hazır 96 hektarlık alan girişimcilerin iştahını kabartıyor. Toplam 170 hektar alana sahip olan ve tamamlandığında 12.5 milyon euroya mal olacak OSB'deki parseller tahsise hazır halde yeni sahiplerini bekliyor. Finansmanının yüzde 68'ini AB'den, yüzde 32'sinin ise Sanayi Bakanlığı'nın karşıladığı ikinci OSB'de halen 10 yakın fabrika üretimini sürdürüyor.
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç,yeni teşvik paketinde Şanlıurfa'nın da içinde bulunduğu 6'ncı bölgenin yatırımcı için cazip imkânları olduğunu belirterek, çok sayıda işadamının yatırım için kendilerinden ön bilgi aldığını söylüyor. Yeni paketin sunduğu cazip koşulların ticaret odası koordinasyonunda sürdürüldüğünü ifade eden Vali Güvenç,  "İlimiz yoğun talep görüyor. Çok sayıda müteşebbis arsa tahsisi için başvurdu. Mesela Adıyaman'dan işadamları aradı. Bozova'ya yeni bir organize sanayi bölgesi kurmamız halinde, yarısını Adıyamanlılar olarak kendilerinin dolduracağını ifade ettiler" diye konuştu.

İlk OSB'nin başta çırçır fabrikaları olmak üzere genellikle küçük ve sezonluk işletmelere tahsis edilmesi dolayısıyla sanayide beklediği çıkışı yakalayamayan Şanlıurfa, makus talihini ikinci OSB ile yeneceğe benziyor.

Plastik üzerine Türkiye'nin güçlü markalarından Hakan Plastik in bölgedeki yatırımı en az 400 kişiyi istihdam edecek. Bunun gibi 10 firmanın daha gelmesi yöre ekonomisini önemli yerlere taşır. Kentin en önemli sorunu olan işsizliğin, teşvik paketiyle yaşama geçirilecek olan yeni ve büyük yatırımlarla geride kalacağını söylemek de yanlış olmaz. Nitekim, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin de, yeni teşvik paketi sonrasında en fazla yatırım talebi alan il olan Şanlıurfa'da istihdam rakamlarının da artmaya başladığına işaret ediyor.
Şu an itibarıyla 2'inci OSB'de yer verilen 92 firmada istihdam edilen kişi sayısının 10 bini aştığını kaydeden Ertekin, geçen yıl da bakanlıkların çeşitli projelerle 10 bin kişiyi işe yerleştirdiğini söyledi.

Bu yıl projelere gerek kalmayacacağını kaydeden Ertekin, "Biz doğrudan vatandaşımızı özel sektör aracılığıyla, uzun vadeli iş sahibi yapacağız" dedi.
Başta tarımsal üretim olmak üzere ekonomik anlamda birçok potansiyele sahip Şanlıurfa'nın  yeni teşvik paketi ile önündeki tüm engellerin kalkacağına ve sanayide hak ettiği yere ulaşacağına canı gönülden inanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Turizmde yeni yollar 28 Ağustos 2013