Yellen, Bernanke'nin yolundan gidecek

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin, düşük faiz politikasının süreceğini açıklamasının ardından, Fed Başkanlığı için en büyük aday olan Janet Yellen da varlık alımlarına devam edeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ekonomiyi tahvil alımları üzerinden destekleme programının başarılı olduğunu belirterek, programın sona ermesinin ardından da gösterge faizlerin bir süre daha düşük kalacağını ifade etti. 2008 finansal krizi sonrası yaşanan resesyonun "Büyük Bunalım"dan bu yana görülen en büyük ekonomik sorun olduğunu belirten Bernanke, Ulusal Ekonomistler Kulübü'nün (NEC) dün akşamki yıllık yemeğinde yaptığı konuşmada, Fed'in uyguladığı tahvil alımlarının da etkisiyle işgücü piyasasında olumlu gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Görevi boyunca Fed politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında, açıklığı savunduğunu belirten Bernanke, şeffaflığın beklentilerin yönetilmesinde esas olduğunun kriz döneminde daha iyi anlaşıldığını kaydetti.

Fed'in para politikasını oluştururken işsizliğin azaltılması ve fiyat istikrarının sağlanması şeklindeki her iki sorumluluğu da göz önünde tuttuklarını ifade eden Bernanke, enflasyon yüzde 2'nin altında kaldığı sürece işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına inene kadar varlık alımlarına devam etmedeki kararlılıklarını vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından Fed başkanlığına aday gösterilen Janet Yellen ise Bernanke'nin açıklamalarına paralel olarak varlık alımlarını destekledi. Senato Bankacılık Komisyonu üyelerinin kendisine yönelttiği çeşitli sorulara bir mektupla yanıt veren Yellen, varlık alımlarının ekonomiyi büyüttüğünü ve risklerinden çok faydalarının olduğunu kaydetti. Yellen'in bu sözleri, yeni dönemde de Bernanke'nin uyguladığı para politikalarının süreceği şeklinde yorumlandı.

Yellen ne dedi

Yellen, Fed'in varlık alımları yoluyla ekonomiye verdiği desteği savunduğu mektubunda, varlık alımlarının uzun süreli faizler üzerinde aşağıya doğru baskı oluşturduğunu belirterek, bu şekilde iyileşen finansal şartlar sayesinde ekonomik büyümenin sağlandığını, işgücü piyasasının toparlandığını ve enflasyonu yüzde 2 hedefinde tutmanın mümkün olduğunu kaydetti. Gösterge faizlerini artırma eşiğine ulaşılması durumunda bile Fed'in para politikasının bir süre daha genişlemeci olmaya devam edeceğini ifade eden Yellen, düşük faiz ortamının borçlanmayı ve harcamayı kolaylaştırdığını bildirdi.

Yellen, düşük faiz politikasının büyük bankalara destek anlamına gelip gelmediği yönündeki bir soruya da düşük faiz politikasından en çok küçük firmaların ve uygun koşullu konut (mortgage) ve otomobil kredileri üzerinden hane halklarının yararlandığı yanıtını verdi.

Piyasalar, tutanakları bekliyor

Öte yandan Bernanke ve Yellen'in açıklamalarında düşük faizin devamına yapılan vurgunun dışında çok önemli bir ipucu bulamayan küresel piyasalar bugün açıklanacak Fed tutanaklarına kilitlenmiş durumda. Dow Jones endeksi günü yüzde 0,06 oranında düşüşle 15.967 puandan tamamlarken, Standard and amp;P 500 endeksi yüzde 0,20, Nasdaq bileşik endeksi yüzde 0,44 oranında değer kaybetti.

Avrupa tarafında açıklanan makroekonomik verilerin genel olarak beklentilere paralel olması ve ABD'nin parasal genişleme politikasına yönelik iyimserlikle euro/dolar paritesi sınırlı da olsa yükseliş isteğini devam ettirirken, hisse senedi piyasalarında kar satışlarının etkili olduğu görüldü. Euro/dolar paritesi Bernanke ve Yellen'in açıklamalarının ardından 1.3577 seviyesine kadar yükseldikten sonra 1.3550 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0.35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1.12, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0.38 oranında düşüş kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir