Bağ-Kur'lular borçları dondurabilecek

Bağ-Kur sigortalılığının durdurulması ve ihyası.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Süleyman Demir - SGK Başkan Danışmanı

23 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan 6645 sayılı Yasa'nın 56. maddesi ile 5510 sayılı Yasa'ya eklenen geçici 63. maddesi ile Bağ-Kur borçlarına dondurma ve ihya hakkı verildi. 

1 Mayıs tarihi itibariyle geriye dönük 12 ay ve daha fazla Bağ-Kur prim borcu olanlar bu borçlarını 3 ay içerisinde ödemedikleri takdirde ödenmemiş prim borçları dondurulacak. 3 ay içerisinde Bağ-Kur borçlarını yatıranların yatırdıkları miktar kadarı sigortalılığına sayılacak. Yatırılmayan kalan kısımları iptal edilecek. Yatırılmayan primler için SGK borç çıkarmayacak. Takibat yapmayacak. Emeklilik talebinde bulunanlardan bu borçları yatırmaları istenmeyecek.

Bu şekilde sigortalılığı durdurulan ancak Bağ-Kur sigortalılığı devam edenlerin Bağ-Kur başlangıç tarihi 1 Mayıs 2015 tarihi olarak yeniden belirlenecek. Ancak, daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde ödenmediği için durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde geçerli olan prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilebilecek. Hesaplanan borç tutarının tamamı, borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren üç ay içinde ödenirse, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecek. 

Tebliğ edilen borç tutarının bu süre içerisinde tamamen ödenmemesi halinde bu süreler sigortalılık süresi olarak sayılmayacak. Bu kapsamda ödenmiş olan kısmi tutarlar ilgilinin prim ve prime ilişkin borcunun bulunmaması kaydıyla faizsiz olarak iade edilecek. Yani dondurulmuş sigortalılık sürelerinin tamamı ihya edilebilecek. Kısmi ihya yok. İhya edilerek kazanılan hizmet süreleri borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli sayılacak.Getirilen bu düzenleme, daha önceden 5754 sayılı Kanun'la 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle beş yıldan fazla prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalıları için uygulanmıştı. 

Niçin ihtiyaç duyuldu?

2015 Ocak ayı itibariyle; Sosyal Güvenlik Kurumuna kayıtlı 12 ay ve üzerinde borcu bulunan 1.406.318 Bağ-Kur’lu bulunuyor. Bunlara ait toplam borç tutarı ise 26.740.465.907 TL. Bu vatandaşlarımız Bağ-Kur borçlarını ödeyemedikleri için sağlık yardımlarından faydalanamıyordu. Bu vatandaşlarımızın mağduriyetleri önlenmiş oldu.

Süre başladı.

1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren geçmişe dönük 12 ay ve üzerinde borcu bulunan Bağ-Kur’luların bu borçlarını 3 ay içerisinde yatırmamaları halinde bu borçları silinmiş olacak.