Silikon Vadisi’nin devleri Temsa’yı tercih ediyor

Temsa… Sadece Türkiye’nin lider otobüs firmalarından biri değil. Yapılan araştırmalar Fransa ve Belçika’da yüzde 100, Almanya’da ise yüzde 95 marka bilinirliliğine ulaştığını gösteriyor.Google, Facebook, Tesla onu tercih ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin lider otobüs markalarından Temsa, Adana’daki Ar-Ge merkezinde üstün teknolojik özelliklere sahip otobüsleriyle Amerika ve Avrupa pazarında da iddiasını güçlendiriyor. Kendi mühendisliği ve “know-how”ı ile ürettiği ürünleri Türkiye’ye ve dünyanın ileri gelen pazarlarına sunan firma, Fransa ve Belçika’da yüzde 100, Almanya’da ise yüzde 95 marka bilinirliğine ulaştı. Temsa Yurtdışı Satış ve Pazarlama Direktörü Kadri Özgüneş, Amerika pazarına özel ürünler geliştiren Temsa’nın artık Silikon Vadisi’ndeki teknoloji firmalarının tercih ettiği bir marka olduğunu söyledi. Özgüneş, “Dünyaya yön veren uluslararası dev teknoloji f irmaları Google, Facebook ve Tesla artık Temsa araçlarını kullanıyor. Bu da yurt dışında geldiğimiz noktayı gösteriyor” dedi.

Kadri Özgüneş, Temsa’nın bu yıl Avrupa ve Amerika pazarlarına özel yeni ürünler geliştirdiğini, bu sayede de Temsa’nın artık Silikon Vadisi’ndeki teknoloji firmalarının öncelikli tercih ettiği bir marka hale geldiğini belirterek “Silikon Vadisi’nin uluslararası dev markaları Google, Facebook ve Tesla’nın Temsa’yı tercih etmesi, yurtdışında ulaştığımız noktayı gösteriyor. Dünyaya yön veren iletişim teknoloji firmaları artık Temsa markalı otobüsleri kullanıyor. Ayrıca Ulusal Amerikan Futbol Ligi Şampiyonu Denver Broncon da şampiyonluk kutlamasında Temsa’yı tercih etti” dedi.

Son 5 yılda ABD’ye 900 otobüs ihraç ettiklerini hatırlatan Özgüneş, Adana’da üretilen otobüslerin Amerika’da yolcu taşımacılarının gözdesi haline geldiğini belirtti. Özgüneş, Temsa’nın Adana’da 550 bin metrekarelik alana sahip üretim tesislerinde, bin 600’den fazla çalışanıyla, 4 bin adet otobüs, midibus ve 7 bin 500 adet hafif kamyon olmak üzere yılda tek vardiyada, toplam 11 bin 500 adet araç üretim kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Temsa’nın her segmente uygun ürün gamına sahip olan firmanın değişen şartlara ve müşterilerinin taleplerine göre hizmet verebilme kapasitesine sahip olduğunun altını çizdi. Kadri Özgüneş, şunları söyledi: “Kurulduğu 1968 yılından bu yana yenilikçi ve girişimci şirket yapısıyla Türkiye’nin lider otobüs şirketlerinden biri haline gelen Temsa, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Amerika pazarlarında da yükseliyor. Kendi mühendisliğimiz ve oluşturduğumuz ‘know-how’ ile Türkiye’nin yanı sıra dünyanın önemli pazarlarına da geniş ürün portföyümüzü sunuyoruz. 66 ülkeye 10 bin adetten fazla araç ihracatı gerçekleştirdik. Sadece Fransa’da 5 bin adet Temsa markalı otobüsümüz yollarda. Fransa dışında Almanya, İngiltere, İtalya, Avusturya, İsveç, Litvanya ve Benelux ülkeleri Avrupa’daki önemli pazarlarımız arasında yer alıyor.”

Fransız öğrencileri okula o taşıyor

Özellikle Avrupa'da pazar ve müşteri taleplerini analiz edip, doğru ve devamlı satışlar gerçekleştirdiklerine işaret eden Özgüneş, “Fransa’da okul otobüsü pazarı ve özellikle Avrupa ülkelerinde araçlarımızın pazarda fark yaratması ve öncü olması, müşteri odağında yapılan analiz ve inovatif çalışmalar sonucunda gerçekleşti. ABD’de TS35 aracımız ile pazarın yenilikçi oyuncusu olarak yer kazanarak, pazarın önemli oyuncuları tarafından devamlı takip edilen önemli bir rakip haline geldik” dedi.

Bu yıl ihracat hedefi 150 milyon doları aşmak

Temsa’nın 2015’te 750 milyon TL olan cirosunun 2016’da yüzde 19 artışla 889 milyon TL’ye yükseldiğini söyleyen Özgüneş, şirketin bu yıl da cirosunu 1 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefl ediklerini belirtti. Özgüneş, “İhracattaki artışımız da çok önemli bir noktaya geldi. 2015 yılında 102 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız 2016 yılında yüzde 25 artışla 128 milyon doları geçti. Hedefimiz bu yıl 150 milyon doları aşmak” şeklinde konuştu.

Özgüneş, yurt içi pazar payında 27-29 kişilik ürün segmentinde Prestij, şehiriçi LF segmentinde Avenue, şehirlerarasında RHD segmentinde Safir Plus’ın pazar lideri olduğunu hatırlattı. “Ülkemiz için fark yaratmaya odaklandık” diyen Temsa Yurtdışı Satış ve Pazarlama Direktörü Kadri Özgüneş, “Smart Mobility platformu bu anlayışın ilk adımı oldu. Kentleşme süreciyle birlikte değişen ihtiyaçlara hızlı çözümler sunma Temsa’nın en önemli öncelikleri arasında yer alıyor” dedi.

Sadece araç değil teknoloji de üretecek

Daha çevreci ve daha ekonomik ürünler için çalışmaların hızlandırıldığını belirten Özgüneş, “Temsa önümüzdeki süreçte sadece araç üretiminde değil, teknolojinin tüm süreçlerinde yine ülkemiz için fark yaratacak çözümler üretmeye devam edecek. Rekabette her zaman bir adım önde ve teknolojik alanda lider marka olmayı sürdürecek. Teknolojik işbirlikleriyle teknoloji gücünü artıracak” diye konuştu. Marka bilinirliğini daha da artırmaya odaklandıklarının altını çizen Özgüneş, tüm bu faaliyetleri gerçekleştirirken topluma ve çevreye katkı sağlamanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurguladı. Fosil yakıt yerine elektrikle çalışan araç üretiminde MD9 ElectriCITY ve Avenue EV’in ardından yeni bir elektrikli araç geliştirmeye yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Akıllı şehirlere yönelik, Türkiye’nin ilk akıllı otobüsü Avenue IBUS ve Türk otomotiv sanayiinde ilk yüzde 100 yerli elektrikli otobüsü Avenue EV’i geliştiren Temsa’nın bu yıl elektrikli otobüs modelini 4’e çıkaracağını kaydetti.

Müşteri memnuniyeti ve sadakat odaklı iletişim

Markalaşma stratejilerinin müşteri odaklı, değer yaratan, kaliteli, güvenilir ve inovatif şirket kültürü ekseninde çizildiğini vurgulayan Özgüneş, müşteriyle iletişimde sürekliliğe ve sadakat anlayışına önem verdiklerini söyledi. Satış pazarlama ve iletişim faaliyetlerinin de bu doğrultuda yeniden yapılandırıldığını belirten Özgüneş, otobüs üretiminde müşteri ihtiyaçlarına verdikleri önem ve bunu takip eden Ar-Ge yatırımları ile sahaya yeni ürünler sunmalarının, Temsa'yı Türkiye’nin otobüs pazarının lider markası konumuna getirdiğine dikkat çekti. TEMSA’nın gücüne güç katan unsurlardan birinin de satış sonrası hizmet kalitesi olduğunu ifade eden Özgüneş, şu noktalara dikkati çekti: “Ülkemizde en geniş servis ağına sahip markalardan biriyiz. Sadece geniş bir ağda hizmet vermeniz yeterli olmuyor. Müşteri memnuniyeti düzeyi çok önemli. İşte burada elde ettiğimiz memnuniyet seviyesi bizi pazar liderliğine taşıyan en önemli etkenlerden birisi.”

Beşiktaş ve Galatasaray’ın yıldızları Temsa Maraton’a emanet

Yurtdışında ve yurt içinde araçlarda yapılması istenen yenilikler ve yeni ürünlerin pazara sunulması noktasında müşteri ihtiyaçlarına en hızlı cevap verebilen marka olduklarını son üç yılda yeni ürün lansmanları yaparak gösterdiklerini ifade eden Temsa Yurtdışı Satış ve Pazarlama Direktörü Kadri Özgüneş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elde edilen başarı, pazara yeni ürün sunmakla sınırlı kalmamış, son üç yılda pazar payında elde edilen büyük yükselişle bu başarı tescillenmiştir. Temsa, çalışmalarını hız kesmeden sürdürme kararlılığını da 2016 yılında 6 yeni ürün lansmanı yaparak göstermiştir. 2016 yılında yurt dışında ve yurt içinde düzenlenen fuar organizasyonlarında da ürünlerin tanıtımını gerçekleştiren Temsa, 2016 yılında ABD’de 5 fuarda araçlarıyla yer alırken, Avrupa’da 8 fuarda da Temsa markası tanıtılmıştır. Bu fuarlarda Temsa, yeni ürünlerin pazara sunulması noktasında önemli başarılara imza atmıştır. Ürün lansmanlarına ek olarak; Temsa Türk sporuna destek vererek spor kulüpleri ile yaptığı iş birlikleri kapsamında takım otobüsü teslimat lansmanlarını gerçekleştirmiştir. Beşiktaş, Galatasaray, Başakşehir, Adana Demirspor ve Adanaspor’un takım otobüsü olarak tercih ettiği Temsa Maraton ve Galatasaray Voleybol ve Basketbol takımlarının tercihi Temsa Safir ile spor takımlarına desteğimiz hız kesmeden devam etmektedir.”

Hem yurtiçinden hem yurtdışından ödül gururu

Temsa Yurtdışı Satış ve Pazarlama Direktörü Kadri Özgüneş, Smart Mobility mottosu ile müşterilerine güvenlik, sürdürülebilirlik, verimlilik ve dijitalleşme boyutlarında çözümler üreten ürünler tasarlamayı hedefl eyen Temsa’nın başarılarının ulusal ve uluslararası ödülleri de beraberinde getirdiğini vurguladı. Özgüneş, TİM tarafından verilen İnovalig ödüllerinde ‘İnovasyon Kaynakları’ kategorisinde şampiyon olan Temsa’nın, Londra’da da ‘Avenue I BUS’ın yılın en yenilikçi ürün ödülü ‘2016 New Product Innovation Ödülü” kazandığını söyledi. Özgüneş, Temsa Ar-Ge Merkezi’nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘2015 Ar-Ge Merkezleri Performans Endeksi’nde 127 fi rma arasında 12’nciliğe, otomotiv alanında ise 2’nciliğe yükseldiğini kaydetti. Özgüneş, Temsa AR-GE Merkezi’nin, Fikri Mülkiyet Yetkinliği sıralamasında ise 11 otomotiv şirketi arasında 1’inci olmasının gururunu taşıdıklarını dile getirdi.