Çin Devlet Başkanı: Ticaret savaşının kazananı olmaz

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, para birimi yuanın devalüe edilmeyeceğini ve ülkesinin bir ticaret savaşı başlatmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Xi, Çin'in açık, şeffaf ve kazan-kazan esaslı ticaret anlaşmalarından yana olduğunu söyledi ve ülkelerin "zorluklarla" karşılaştıklarında başkalarını suçlamamalarını istedi.

Çin Devlet Başkanı Xi jinping, Davos’ta küreselleşmeyi savundu ve korumacı ekonomi politikalarına karşı çıktı.

İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisinin katıldığı 47’nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF), Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in konuşmasıyla başladı.

Çin Devlet Başkanı Xi, Davos kasabasının küresel ekonomik durumu değerlendirmek için önemli bir imkan sağladığına dikkati çekerek, insanların dünyanın çeşitli yerlerinden gelerek beyin fırtınası yapmasının, fikir ve öngörülerini paylaşmasının geniş bir vizyon sağladığını söyledi.

Günümüzde, maddi dünyanın, bilim ve teknolojinin ilerlediğini, insani medeniyet seviyesinin geliştiğini anımsatan Xi, “Çelişkilerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen, dünyadaki belirsizliklere, bölgesel çatışmalar, terör, sığınmacılar, yoksulluk, işsizlik ve gelir dağılımındaki adaletsizlik gibi küresel zorluklar eklendi.” diye konuştu.

Xi, dünyada yaşanmakta olan sıkıntılar ve kaosla ilgili bazılarının ekonomik küreselleşmeyi sorumlu tuttuğunu hatırlatarak, “Ekonomik küreselleşme bir zamanlar Ali Baba ve Kırk Haramilerin hazine mağarası gibi görülüyordu şimdi ise pandoranın kutusu gibi algılanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

"Finansal krizin sorumlusu küreselleşme değil"

Yaşanan önemli sorunların ekonomik küreselleşmeden kaynaklanmadığına işaret eden Xi, savaş, çatışma ve bölgesel türbülansların Afrika ve Ortadoğu’dan sığınmacı dalgasına neden olduğunu, barış, uzlaşma ve istikrarın sağlanmasıyla bu durumun çözümlenebileceğini, uluslararası finansal krizin sorumlusunun da ekonomik küreselleşme olmadığını, buna finansal piyasaların neden olduğunu söyledi.

Ekonomik küreselleşmenin büyümeye, mal hareketine, bilime, teknolojiye, iletişime ve medeniyete katkı sağladığına dikkati çeken Xi, “Ekonomik küreselleşme yeni sorunlar ortaya koydu ama bu nedenle küreselleşmeyi silemeyiz. Bizim küreselleşmeye adapte olmamız, olumsuz etkilerini yumuşatmamız, faydalarını da tüm ülkelere ve milletlere iletmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Xi, bir zamanlar Çin’in ekonomik küreselleşmeden şüpheleri olduğunu anımsatarak, ülkesinin doğru bir stratejik tercihte bulunarak, cesur adımlar atarak küresel piyasaları kucakladığını söyledi.

"Ticaret savaşlarından hiç kimse kazanmayacak"

Ülkeleri korumacı ekonomi politikalarına karşı uyaran Xi Jinping, ülkelerin açık küresel ekonomik sisteme kendilerini adaması gerektiğini ve ticaret savaşlarından hiç kimsenin kazanmayacağını ifade etti.

Her fırtına çıktığında limanlara sığınmanın okyanusu geçmeyi sağlamayacağını söyleyen Xi, "Ticaret ve yatırımları serbestleştirmeliyiz. Yerli ekonomiyi korumaya yönelik ekonomik politikalar uygulamamalıyız. Sorunlardan korkulmamalı. Problemlerle yüzleşmekten kaygı duymamalıyız. Farklı ülkelerin, farklı insanların ekonomik küreselleşmenin faydalarını hissedebileceği bir denge kurulması gerekiyor." dedi.

"Büyüme için yeni bir yol belirlenmesi gerek"

Xi Jinping, küresel büyümenin son 7 yılın en düşük seviyesini sürdürdüğünü anımsatarak, geleneksel büyüme motorlarının zayıfladığını, büyüme için yeni bir yol belirlenmesi gerektiğini anlattı.

Küresel mali piyasaların risklere karşı daha dayanıklı olması gerektiğine işaret eden Xi, piyasalarda sıklıkla kırılganlık ve varlık balonları oluştuğunu, mevcut mekanizmaların yeni gereksinimlere yanıt veremediğini ifade etti.

"Büyümede ana problem inovasyon eksikliği"

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, cesaret, inovasyon ve reformlarla küresel kalkınmada yaşanan duraksamaların aşılabileceğini belirterek, “Öncelikle dinamik ve inovasyon odaklı bir büyüme modeli geliştirmeliyiz. Küresel ekonomik büyümede ana problem inovasyon eksikliği." değerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir ülkenin kendi büyüme modelini diğerlerine empoze etmemesi gerektiğini belirten Xi Jinping, Çin’in son 30 yılda gerçekleştirildiği reformları ve ekonomik önceliklerini anlattı.

Xi, gelişen ülkelerin küresel sistem içerisinde seslerinin daha fazla duyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Davos, ilk defa Çin’in en üst seviyede katılımına sahne oluyor. Çin, 100’ün üzerinde resmi yetkili ve iş adamından oluşan bir delegasyonla Davos'ta bulunuyor. Çin, bu adımıyla ticaret odaklı küresel sistemin öncü rolünü üstlenmeye çalışıyor.

Çin, yabancı yatırım planını açıkladıÇin, yabancı yatırım planını açıkladı

Çin lideri diğer ülkelerin kapılarını Çinli yatırımcılara açacağı umudunu da belirtti.

"Tüm taraflar Paris iklim anlaşmasına bağlı kalmalılar" diyen Çin Devlet Başkanı, "Sürdürülebilir kalkınma için 2030 ajandası uygulanmalı" dedi.

Xi ayrıca şöyle konuştu:

- Çin, global büyümeye yüzde 30'ün üzerinde katkı yaptı.

- Çin'in ekonomik temel göstergelerinde değişiklik yok.

- Cansız global ekonomiye rağmen Çin ekonomisinin 2016'da yüzde 6,7 büyüdüğü tahmin ediliyor.

- Çin, piyasalarını serbestleştirme temel politikasına bağlı.

- Arz taraflı ekonomik reformlara devam edeceğiz, kapasite fazlasını azaltacağız.

- Reform çabalarını yoğunlaştıracağız ve kaynakların tahsisinde piyasanın rol oynamasına imkan vereceğiz.

- Çin ekonomisi, finansal risklerin birikmesini de içeren aşağı yönlü risklerle karşı karşıya.

Bu konularda ilginizi çekebilir