iş bitirmek için…

David Allen, İş Bitirici'de çok daha fazla işi daha az güç sarf ederek yapabilmenin, daha rahat olabilmenin ve daha fazla enerjiye sahip olabilmenin yollarını ve stratejilerini anlatıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DOĞAN SELÇUK

Üretkenlik konusunda dünyanın en etkili düşünürleri arasında yer alan David Allen, İş Bitirici'de çok daha fazla işi daha az güç sarf ederek yapabilmenin, daha rahat olabilmenin (stressiz performansın) ve daha fazla enerjiye sahip olabilmenin yollarını ve stratejilerini anlatıyor.

Diğer bir deyişle, ihtiyacınız olan veya istediğiniz herhangi bir zamanda, azami seviyede etkili ve rahat olmanın nasıl mümkün olduğundan bahsediyor.

Yazar kitabı üç bölüme ayırmış:

Kitabın "İşleri Bitirme Sanatı" isimli birinci bölümünde, bütün oyunu tanımlıyor, sistem hakkında özet bir genel bakış sunarken onun neden eşsiz olduğuna ve nasıl doğru zamanda sunulduğuna dair açıklamalar getiriyor. Daha sonra da en yoğun ve esas şekillerde kullanılacak olan temel metodolojileri sunuyor. Yazara göre, temel noktalar değişmiyor: Bütün eksik ve gediklerinizi belirlemek, her biri için gereken esnek fikirleri üretmek ve sonuçları organizasyon, gözden geçirme ve faaliyetler ile yönetmek kendi görevinizdir.

Tamamlamak için herhangi bir şekilde bir sorumluluk duyduğunuz bütün bu görevler için sizi bulunduğunuz noktadan gitmek istediğiniz noktaya taşımak için devam eden tabii bir planlama işlemi vardır. Kitapta anlatılan modelleri iyi bir şekilde uygulayabilmek, işletmeleri dönüştürmede çoğu zaman daha kolay, daha hızlı ve daha verimli bir yoldur.

Yazar kitabın ikinci bölümü olan "Stressiz Üretkenlik"te; sistemi nasıl oturtacağınızı, modelleri ve yöntemleri kendi kişisel tercihlerinize dayanarak adım adım nasıl uygulayacağınızı gösteriyor. Böylelikle, kavramsal çatı ve iş akış uzmanlığının sınırlı uygulamasından, en iyi uygulamalara hızlı bir geçiş sağlamış olacaksınız. Bu programı uygulamak, çoğunlukla insanlara daha önce tecrübe etmedikleri bir tarzda, kontrolü stressiz bir şekilde elde bulundurmayı tattırabilir. Fakat o noktaya ulaşmak için bütün prosedürleri adım adım uygulamak gerekir.

Kişisel yönetim sisteminizde ileri doğru kocaman bir sıçrama yapma niyetinizde gerçekten samimi iseniz, detaylara büyük bir dikkatle yaklaşmanız gerekiyor. Tıpkı "Müteakip Faaliyetler" listeniz gibi, "Projeler" listeniz de devamlı olarak güncel olmalıdır. En çok dikkatinizi veya ilginizi çeken birkaç projenizden birini alın ve size en uygun gelen yöntemleri kullanarak düşünmeye, toplamaya ve organize etmeye başlayın. Her birine yukarıdan aşağıya olmak üzere, her seferde tek bir işe odaklanın. En önemli nokta, fikirleri bulurken ve kullanırken rahat olmak ve zorda kalmadan önce enerjinizi kendi iradenizle arzu edilen sonuçlara ve yarım kalan işlere yapıcı bir şekilde odaklamaktır.

Yazar kitabın son bölümü olan "Anahtar İlkelerin Gücü"nde; işinizde yüksek seviyeli bir etkililiğe ve verimliliğe varırken dikkatinizin dağılmasını engellemek için sistemli bir yöntem sunan tekniklerin uygulanmasından çıkan gizli ve derin etkileri, yirmi senelik tecrübelerinin ışığında okuyucuyla paylaşıyor. Yazara göre, uyulmayan anlaşmalardan ve durulmayan sözlerden dolayı duyduğumuz olumsuz hisleri ve bunlardan doğan olumsuz sonuçları bertaraf etmek için üç seçeneğimiz vardır: "Yapacağım" diye kendi kendinize söz vermeyin, verdiyseniz yerine getirin, şartları bir gözden geçirin ve değiştirin.

Bu noktada, üretkenliğimizi artırmak için iş yapış şekillerimizi yeniden değerlendirmek adına farkındalık oluşturmak amacıyla kitabın ana fikrini paylaşmayı uygun buluyorum. Neden verimli ve üretken değilim sorusunu belki de kendimize sormamızın zamanı gelmiş de geçiyordur: Kafanızdaki standartlarınızı düşürürseniz ve işlerin belli bir noktaya gelmesi konusunda canınızı bu kadar sıkmazsanız, yapacak daha az şeyiniz olur. Yazar, zihninizi olaylar ve kavramlar hakkında düşünmek için kullanmanızı tavsiye ediyor, kendinizi onların yerine koymak için değil. Projeler ve insanlar hakkında konuşurken maksadınız, mevcudiyetlerini hatırlamak değil, olumlu bir şeyler katabilmektir. Bu daha verimli bölgeyi iyice fark etmek için, genel bir odaklanma gerekir.

İŞ BİTİRİCİ, David Allen, Babıali Kültür Yayıncılığı, 326s.