kitaplı kalın...

FARUK ŞÜYÜN

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir ödül töreni daha yaşadık. Geride kalan sayfalarda okudunuz, 2018'in "en iyiler"i ödüllerini aldılar. Ödül alanlara, ödül verenlere, seçici kurul üyelerimize ve törene katılan tüm yazar ve yayıncı dostlarımıza bir kez daha sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum…

Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan (TYS) gelen bir anma toplantısı davetini okuduğumda yüreğimin derinliklerine gizlenmiş sızıyı bir kez daha hissettim; sevgili Enver Ercan'ı kaybettiğimizden bu yana 1 yıl geçmiş!.. Şiirleri ve diğer çalışmalarıyla edebiyatımızın; kurduğu yayınevlerinde bastığı kitaplarla yayın dünyamızın önemli ismi, çok erken yaşta aramızdan ayrıldı.

Anma toplantısında konuşan TYS Genel Başkanı Mustafa Köz, Kültürlerarası Şiir ve Çeviri Akademisi ve Yasakmeyve Yayınları işbirliğiyle hazırladıkları "Türkçede İçli Bir Çıt Sesi: Enver Ercan" adlı kitaptan da bahsederek şöyle devam etti:

"Ercan'a bir armağan olarak kitabı bugüne yetiştirdik. Enver'i yeryüzünden sonsuzluğa uğurladıktan sonra onun adına yazılmış yazıları bir araya getirdik ve yeni bir belge oluşturduk. Bizim belleğe çok ihtiyacımız var. Çünkü, sürekli bir şeyleri unutarak yaşıyoruz."

Şairin kızı Özge Ercan da babasını kaybettikten sonra TYS Müze Belgeliği'nde yer almak üzere Enver Ercan Belgeliği, Enver Ercan Şiir Kitaplığı ve Enver Ercan Kütüphanesi için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Etkinlikte, şairin yazı taslakları, yazı serüvenine tanıklık eden yazı gereçleri ve kişisel eşyalarının bulunduğu "Enver Ercan Belleği"nin açılışı da gerçekleştirildi.

Behçet Necatigil'in aramızdan ayrılışından bu yana tam 40 yıl geçmiş. 13 Aralık 1979'da kaybettiğimiz şairin anısına ailesi tarafından 1980'den bu yana düzenlenen Şiir Ödülü, 2019 yılında "40. Yıl Onur Ödülü" adıyla veriliyor. İlk jüri toplantısını Gösteri dergisinde gerçekleştirmiştik, hiç unutmuyorum. Şairin kızı Ayşe Sarısayın'la da ilk kez orada karşılaşmıştım. Demek 40 yıl geçmiş! Necatigil ailesinden verilen bilgiye göre "40. Yıl Onur Ödülü" katılım koşulu olmaksızın, seçiciler kurulunun önerileriyle belirlenecek ve ödül töreni, Necatigil'in 40. ölüm yıldönümü için düzenlenecek bir etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek.

40 yıl deyince, sevgili dostum şair Şükrü Erbaş, edebiyatta 40 yılını geride bıraktı. Erbaş, bu özel tarihi bir şiir kitabıyla taçlandırdı: Otların Uğultusu Altında… Oradan iki dizeyle "kitaplı kalın", derken Erbaş'a da nice nice 40 yıllar diliyorum…

"Yüz bin pişmanlıkla bir yalnızlık büyüttüm / Yine bir insanla çiçeklendim korulandım"

Bu konularda ilginizi çekebilir