Pera’da nefes nefese…

“Pera’da Nefes Nefese” Ayfer Gürdal Ünal’ın 13. çocuk kitabı, Saadet Ceylan tarafından resimlenmiş. Konusu Pera’da geçiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Derginiz Dünya Kitap’ın “Çocuk Gözü” köşesinde 11 yıldır çocuk ve ilkgençlik kitapları üzerine değerlendirmelerini okuduğunuz Ayfer Gürdal Ünal’ın 11-16 yaş grubuna yönelik yeni romanı “Pera’da Nefes Nefese” Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları arasından çıktı.

“Pera’da Nefes Nefese” yazarın 13. çocuk kitabı ve Saadet Ceylan tarafından resimlenmiş. Konusu Pera’da geçiyor. Kitabı okuyan çocuklar, Pera Müzesi, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Agatha Christie, Hezarfen Ahmet Çelebi, Şeyh Galip, Şair Leyla Hanım, Osman Hamdi Bey’in en tanınmış eseri Kaplumbağa Terbiyecisi ve onun esinlenme öyküsü hakkında bilgilenirken nefes nefese bir macerayı yaşamanın keyfini de sürüyorlar...

Kitabın konusu özetle şöyle:

Ayşe ile Can anneleriyle birlikte Şubat tatilinde, Rusya’da mühendis olarak çalışan babalarının yanına gitmeyi hayal ederken yaşamları bir anda alt üst olur. Annelerini tehdit edip sahte bir tabloya gerçek demesini sağlamaya çalışan iki sanat eseri sahtecisi, 13 yaşındaki Ayşe’yi kaçırır.

Nefes nefese bir takip, Pera’nın gizemleri, 11 yaşındaki Can’ın cesareti ve Ayşe’nin soğukkanlılıkla bıraktığı ipuçları… Acaba, polis ipuçlarından zamanında sonuca gidebilecek mi?..

Yazar, akademisyen, eleştirmenAyferGürdal Ünal’ın ilk kitabı “Doğum Gününde Gelen Ağaç”, 1996 yılında Çınar Yayınları tarafından yayımlanıyor. Onu “Büyülü Bahçe”, “Minik Ayı Vadu Annem Beni Seviyor mu?”, “Minik Ayı Vadu Babam Beni Seviyor mu?”, “Minik Ayı Vadu’nun Canı Sıkılıyor”, “Minik Ayı Vadu Arkadaş Arıyor”, “Minik Ayı Vadu Sevginin Gücünü Kanıtlıyor”, “Minik Ayı Vadu- Ormandaki Dedikodu”, “Nisan Bebek”, “SözcükSihirbazı”,“ TakmaAdıGagalı” ve “13. Engel” izliyor.

Ayfer Gürdal Ünal’ın bugüne kadar onu resimli kitap, ikisi 8-12 yaş grubu için roman olmak üzere 12 özgün eseri ve üç çevirisi raflardaki yerini aldı. Çevirileri Robert Stradling’ten “20. Yüzyıl Avrupa Tarihi Nasıl Öğretilmeli”, Peter Weill ve Marianne Broadbent’ten “Şirketler İçin Yeni Bir Kaldıraç Enformasyon Altyapısı”, Joyce ve Barry Vissel’den “Ruh Eşlerini Nasıl Buldular, Gerçek Yaşam Öyküleri” adlarını taşıyor… Ayfer Gürdal Ünal’ın Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden yüksek lisans derecesi getiren tezi,“Türk Çocuk Edebiyatında Engellilik (1996-2009)” 2011 Oğuz Tansel Çocuk Yazını Ödülü’nü aldı, aynı adla kitaplaştırıldı…

IBBY Hans Christian Andersen Ödülü için belirlenen uluslararası jüriye seçilen 12 uzmandan biri olan Ünal, halen Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak çalışıyor ve çocuk edebiyatı dersleri veriyor.

Pera’da Nefes Nefese, Ayfer Gürdal Ünal, Resimleyen: Saadet Ceylan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 132 s.