' ABD'nin yaptırımlarının içi boş'

Ukrayna'yı istikrarsızlaştırdığı gerekçesiyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalan Rusya'nın yeni kararlardan fazla etkilenmeyeceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA  - ABD yönetimi Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı faaliyetlere verdiği destek nedeniyle ekonomik yaptırımlarla cezalandırmaya devam ettiğini duyurmasına karşın, Rus uzmanlar yeni yaptırım kararlarının içinin boş olduğu görüşünde.  

ABD Hazine Bakanlığı'nın önceki gün açıkladığı yeni yaptırımlar, Rusya'yı Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı harekete destek vermekten vazgeçirmeyi amaçlıyor. Amerikalı yetkililerin, Rusya'ya karşı bugüne kadar alınan en güçlü tedbirler olarak niteledikleri yaptırımlar, bazı büyük Rus bankaları, önemli enerji ve savunma şirketlerini kapsıyor.  

Rus uzmanlar ise yaptırımların Amerikan yönetiminin iddia ettiği kadar etkili olamayacağı görüşünde. Uzmanlar, ABD'nin kendisiyle ticari ilişkisi olmayan şirketleri seçtiğine işaret ediyor. 

"Batı da Rusya'ya bağımlı" 

Uluslararası Yeni Devletler Enstitüsü Direktörü Aleksey Martınov, ABD'nin yaptırımlarının gerçek karşılığının olmadığını ve reklam ağırlıklı olduğunu savunuyor. Yaptırım için seçilen Rus şirketlerinin ABD ile ciddi ilişkileri olmadığını öne süren Martinov, "Ama şirketlerin başındakiler, Putin'e yakın isimler. Bu da bize, yaptırımların ekonomik amaçlı olmadığını, Rusya Devlet Başkanı'na karşı bir hamle olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulunuyor. Martinov, ABD ve Avrupa'nın Rusya'yı küresel ekonomik sistemle bütünleştirmek için çok çaba ve para harcadığını vurgulayarak, "Sonuçta bunu yaptılar, artık sadece Rusya Batı'ya bağımlı değil, Batı da Rusya'ya bağımlı. Bu nedenle gerçekten ciddi yaptırımlar açıklasalardı, Rusya kadar, Batı ülkelerini de kötü etkilemiş olurlardı" diyor.   

"ABD kendi iç kamuoyunu tatmin ediyor" 

Rusya  Bilim Akademisi Uluslararası Güvenlik Merkezi Kıdemli Araştırma Görevlisi Vladimir Yevseyev, yaptırımların Rusya'yı uluslararası pazarlardan dışarı itmek, bu başarılamazsa Rus şirketlerinin çalışmalarını mümkün olduğunca zorlaştırmak olduğunu ifade ediyor. Savunma şirketlerinin, petrol ve gaz sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, Rus bütçesine döviz getiren ana kaynaklar olduğunu kaydeden Yevseyev, buna karşın ABD ile ilişkisi olmayan Rus şirketleri seçilerek Amerikan ekonomisinin zarar görmesine de engel olunduğuna işaret etti. Yevseyev, ABD yönetiminin kendi iç kamuoyunu tatmin etme çabasında olduğunu dile getirdi.  

Rusya'nın Uluslararası İşbirliği ve Kamu Diplomasisi alanındaki Halk Konseyi Başkanı Sergey Orjonikidze ise yaptırımlardan ötürü, ilk aşamada Rusya'nın bazı kayıplar yaşayacağını ancak bunun ülkenin iç ekonomisinin gelişmesi için güçlü bir motivasyon olacağını savundu.  

 C-300 füzelerini üreten firma da listede  

ABD'nin yaptırım uygulayacağı yeni Rus şirketleri arasında, devlet petrol şirketi Rosneft, devlet kontrolündeki Rus enerji devi Gazprom'un mali kolu olan Gazprombank, enerji şirketi Novatek, Rus devlet ekonomik kalkınma bankası Vnesheconombank (VEB) de bulunuyor. Bunun yanı sıra, 8 Rus silah şirketi, "Lugansk Halk Cumhuriyeti" ile "Donetsk Halk Cumhuriyeti" ve "Donetsk Halk Cumhuriyeti"nin "Başbakanı" Aleksander Boroday, Kırım yarımadasındaki bir nakliye tesisi olan "Feodosiya Enterprises" ve aralarında üst düzey Rus Federal Güvenlik Hizmeti yetkilisi Sergey Beseda da dahil 4 Rus hükümet yetkilisi de yaptırım listesine dahil edilmiş durumda.   

Ayrıca listede, Suriye krizinde teslimat haberleriyle sık sık gündeme gelen C-300 füzelerini de üreten firma olan "Almaz-Antey", dünyaca ünlü Kalaşnikov tüfekleri dahil olmak üzere savunma ve askeri endüstride hizmet veren "Rosteh" gibi şirketler dikkat çekiyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir