'000KİTAP' Wall Street Journal'da

Gazeteci Ahmet Şık'ın tutuklanmasına neden olan ve henüz basılmadan dijital ortamda imha edilen kitabı 'İmamın Ordusu', dün '000Kitap' adıyla piyasaya sürülmüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Ahmet Şık'ın yasaklanan kitabının yayınlanması, yurt dışında da yankı buldu. Wall Street Journal, "000KİTAP- Dokunan Yanar" kitabının yayımlandığını duyururken "Cezaevindeki yazarın yasaklanmış kitabı piyasaya sürüldü" ifadesini kullandı.

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Cezaevindeki yazarın yasaklanmış kitabını piyasaya sürdüler" başlığını taşıyan haberinde "Kitap yasaklandı ve yayımlanmasından önce yazarı cezaevine konuldu ancak Çarşamba günü Türkiye'de ifade özgürlüğünün bastırılması olarak gördüklerine öfkelenen bir grup gazeteci ve yazar, Ahmet Şık'ın 'İmam'ın Ordusu' kitabını her yıl düzenlenen bir kitap fuarında lanse etti" diye yazdı.

"Kitap kanıt olarak kullanılıyor"

Araştırmacı gazeteci Ahmet Şık'ın Mart'tan bu yana cezaevinde olduğunu ancak hakkındaki suçlamaların Eylül ayında açıklandığını, yargılamanın da bu ayın sonunda başlaması beklendiğini kaydeden gazete "Kitap, ona karşı kanıt olarak kullanıyor" dedi.

WSJ, Ergenekon'a yardım etmekle suçlanan Ahmet Şık ve gazeteci arkadaşı Nedim Şener'in, "hükümetin ifade özgürlüğü sicilini eleştirenler için paratoner hale geldikleri"ni, AB ve ABD'nin de tutuklamaları eleştirdiğini kaydetti.

Kitabın içeriğiyle ilgili bilgi verilen haberde kitapta "Türk polisinin artan biçimde Gülen harekatınca kontrol edildiği" iddiasının savunulduğu belirtildi. Haberde kitaba imza atan gazeteci ve diğer kişilerin, Ahmet Şık'ın gözaltına alındığı gün söylediklerine gönderme yaparak kitaba "000KİTAP- Dokunan Yanar" ismini verdiklerine işaret edildi.

ABD gazetesi Nedim Şener'in de, Ergenekon'a yardım etmekle suçlandığını, Şener'in, 2007 yılında İstanbul'da "aşırı milliyetçi" bir kişi tarafından öldürülen Hrant Dink davasının kusurlarını incelediğine dikkat çekildi.

Haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk cezaevlerinde iki düzine kadar gazetecinin bulunduğu, bunların hiç birininin habercilikten dolayı tutuklanmadığı sözlerine değinildi. Ancak bununla mutabık olmayan insan hakları gruplarının , 50'den fazla tutuklunun gazetecilik nedeniyle cezalandırıldığı iddialarına yer verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir