'2016 Rus ekonomisi için parlak olmayacak'

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle zor günler geçiren Rus ekonomisi için 2016’nın da sıkıntılı geçmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve AB tarafından uygulanan yaptırımlar ve bütçesinin yarısını elde ettiği petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle Rus ekonomisi geçen yıldan bu yana ekonomik krizle boğuşuyor.

Rusya Federal İstatistik Bürosu Servisinin açıkladığı verilere göre, 2015 ilk çeyrekte yüzde 2,2 daralan Rus ekonomisi, 2'inci çeyrekte yüzde 4,6, 3. çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 küçüldü.

Rus Dışişleri Bakanlığına bağlı Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aleksandr Bulatov yaptığı açıklamada, 2016'nın Rusya ekonomisi için parlak bir yıl olmayacağını belirtti.

Gelecek yıl petrol fiyatlarının varil başına 50 dolar civarında seyredeceği öngörüsüne işaret eden Bulatov, "Bu nedenle Rusya, gayri safi milli hasılasının 2016’da sadece 0,7 artmasını, IMF ise daha kötümser bir tahminle yüzde 0,6 düşmesini bekliyor" dedi. Bulatov, ekonomideki negatif yönlü baskılar nedeniyle önümüzdeki yıl Rusya’nın birçok sosyal harcamada kemer sıkacağını sözlerine ekledi.

Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov ise Rusya’da yılın ilk yarısında yatırımların yüzde 8 azaldığını vurgulayarak, "Rusya’daki şirketler makro belirsizlikten ötürü yatırım yapmaya çekiniyor" dedi.