'Bağımsız bir Kürt devleti yeni gerilimlere yol açar'

Yapılan anketlere göre, halkın yüzde 74'ünün Iraklı Kürtlere silah gönderilmesine karşı olduğu Almanya'da Dışişleri Bakanı Steinmeier, "Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır" diyerek, kürt devletine kırmızı ışık yaktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Irak'ın kuzeyinde Irak Şam İslam (IŞİD) ile savaşan Kürtlere silah gönderilmesiyle ilgili Bild am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulundu. "Hiçbir şeyi dışlamıyoruz. Neyin mümkün olduğuna bakıp gerekli olanı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yapacağız"diyen Bakan Steinmeier, Kürtlerin bağımsız devlet kurması ihtimaline ilişkin ise, "Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır ve yeni gerilimlere yol açar. Muhtemelen Irak'ın komşu ülkeleri ile..." yorumunu yaptı.

Bild am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Steinmeier, yerinden edilmiş olanları korumak ve IŞİD tehdidine karşı koyulabilmesi için Avrupa Birliği'nin bir yardım paketi oluşturması gerektiğini belirtti. Çok fazla insani yardıma ihtiyaç olduğunu hatırlatan Steinmeier, sığınmacılar için konaklama yerleri ve altyapının yanı sıra Iraklı güvenlik güçleri ve özellikle peşmerge için koruyucu ekipmana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.  

Steinmeier, silah konusuyla ilgili, "İlk başta, ağırlıklı olarak Sovyet Birliği'nden kalma ve Amerikan silahlarına sahip Kürtlerin ve Iraklıların neye ihtiyaçlarının olduğunu ve hangilerini kullanacaklarını öğrenmemiz lazım. Batılı silah sistemlerinde eğitim almaya vakitleri yoktur elbette" ifadesini kullandı.  

"Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır"

Kürtlerin bağımsız devlet kurması ihtimali üzerine açıklamada bulunan Steinmeier, "Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştırır ve yeni gerilimlere yol açar. Muhtemelen Irak'ın komşu ülkeleri ile..." diye konuştu. Steinmeier, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ümit ettiğini, Haydar el-İbadi öncülüğünde yeni ve bütün dini görüşlere yer veren ve IŞİD'in saldırılarına karşı kendisini koruyan bir hükümetin, Irak devletinin birliğini sağlayacak son fırsat olduğunu bildirdi.  

"IŞİD kuşkusuz, terörü dünyanın başka bölgelerine ve Avrupa'ya da taşımak istiyor. O yüzden IŞİD'ın ilerlemesini durdurmanın Avrupa'nın çıkarına olması gerekiyor" diyen Steinmeier, Bağdat ve Erbil'deki siyasi yetkililerin imkanlarını kullandığında ve uluslararası toplumdan da destek aldığında IŞİD'in ilerlemesini durdurabileceklerine inandığını belirtti.  

Barzani: "Etkili silahlar bekliyoruz"

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ise aynı gazeteye yaptığı açıklamada, "Sadece Amerikalılardan değil, diğer müttefiklerden de hala etkili silahlar gönderilmesini bekliyoruz. Buna Almanya da dahil. Hiçbir ülkeden askeri birlik göndermesini istemiyoruz. Biz sadece IŞİD'e karşı yeterince etkili silah istiyoruz" dedi. 

Modern ve etkili silahlara sahip olduklarında bunların kullanımı konusunda eğitim almalarının önem taşıdığını vurgulayan Barzani, her türlü eğitim desteğinin olumlu karşılanacağını ifade etti.  

Barzani, Amerikan ordusunun IŞİD birliklerine düzenlediği hava saldırıları ve peşmergenin girişimi sayesinde Erbil kentinin güvende olduğunu bildirdi.  

Almanlar silah gönderilmesini istemiyor

Öte yandan, Bild gazetesinin yaptığı ankete göre, Almanların yüzde 74'ü Iraklı Kürtlere silah gönderilmesine karşı çıktı. Almanların sadece yüzde 22'si silah gönderilmesini destekliyor.  

Ayrıca, Almanların yüzde 81'i Alman askerlerinin bölgeye gönderilmesine karşı görüş bildirdi. Ankete katılanların yüzde 16'sı bunu olumlu karşıladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir