'Bira'yı Anadolu Efes'e transfer edecek

SABMiller, Rusya/Ukrayna bira faaliyetini 1.9 milyar dolara Anadolu Efes'e transfer edecek. Anadolu Efes iki grubun da bölgedeki yatırımlarını yürütecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Anadolu Efes ve ana hissedarlarının oluşturduğu Anadolu Grubu, Anadolu Efes'in faaliyet gösterdiği Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Orta Asya ve Orta Doğu'da stratejik işbirliği yapmak üzere SABMiller ile ön anlaşma imzaladı.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamaya göre, Anadolu Efes ve Anadolu Grubu'nu oluşturan Yazıcılar Holding Özilhan Sınai Yatırım ve Anadolu Endüstri Holding'in SABMiller ile yaptığı ön anlaşma kapsamında; Anadolu Efes iki grubun da bölgedeki yatırımlarını yürütecek, SABMiller da Rusya ve Ukrayna'daki tüm bira faaliyetlerini Anadolu Efes'e 1.9 milyar dolar üzerinden transfer edecek.

Mutabakata göre, Anadolu Efes mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanması ile yapılacak bir sermaye artışı ile artan nihai sermayede yüzde 24'e denk gelecek şekilde ihraç edilecek yaklaşık 142.1 milyon adet hisseyi SABMiller'e verecek.

Sermaye artışı sonrası Anadolu Grubu'nun Anadolu Efes'teki payı yüzde 42.81, SABMiller'ın payı yüzde 24, halka açıklık oranı yüzde 33.19 olacak. Mevcut durumda Anadolu Grubu'nun Anadolu Efes'te yüzde 56.33 hissesi bulunuyor, halka açıklık oranı ise yüzde 43.68.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Efes'in Rusya operasyonlarını genişletmekten memnuniyet duyuyoruz. Efes'teki bu büyüme, uzun vadeli büyüme planlarımız doğrultusunda, faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki potansiyel büyüme fırsatlarından daha da iyi yararlanmamızı sağlayacak. Çeşitli alanlarda ulaşılacak birçok sinerjinin yanında, en büyük bira pazarımız olan Rusya'da çok daha güçlü bir pozisyona ulaşacağız. Bu anlaşma ayrıca operasyon gösterdiğimiz tüm bölgelerdeki varlığımızı daha da güçlendirerek hem Efes, hem de SABMilller ortaklarına önemli değer katacak" dedi.

SAB Miller CEO'su Graham Mackay de stratejik işbirliğinin iki gruba kaynaklarını birleştirme fırsatı vereceğini belirterek, bölge ülkelerinin uzun dönemde, nüfus yapısı, milli hasıla ve bira pazarlarının büyümesi bakımından olumlu görünüm sergilediğini söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir