'Bu resmen provokasyon'

Rusya Federasyonu Başsavcılığı'nın, Sovyetler Birliği tarafından Litvanya, Letonya ve Estonya'nın bağımsızlığının tanınmasına ilişkin yasal düzenlemeyi incelemeye başlamasına Baltık ülkeleri sert tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Başsavcılığı'nın Baltık devletlerinin bağımsızlığının yasal olup olmadığı yönündeki araştırmasını "provokasyon" olarak nitelendirdi. 

Linkevicius, "Aslında bu bir yasal, ahlaki ve politik saçmalıktır. Maalesef, son zamanlarda bu tür eylemler tekrarlanıyor. Umarım, yakın zamanda bu anlamsız ve saçma durumundan kurtuluruz" dedi. 

Olayla ilgili Letonya ve Estonya Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan resmi açıklamada, "Rusya'da başlatılan girişim tamamen kabul edilemez ve saçmadır" ifadesine yer verildi. 


1940'lı yıllarda Sovyetler Birliği'ne katılan Baltık ülkeleri bağımsızlıklarını 1990 yılında ilan etmişti. Rusya ise 1991'de bugün Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan Litvanya, Letonya ve Estonya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı. 

Rusya Parlamentosu'ndaki iki milletvekili Baltık ülkelerinin bağımsızlıklarının yasalara aykırı biçimde gerçekleştiğini iddia ederek savcılığın soruşturma başlatması için başvuruda bulunmuştu.

Rusya’nın Baltık ülkelerinin bağımsızlığına ilişkin hamlesi, Moskova’nın geçen yıl ilhak ettiği Kırım’ın 1954 yılında Rusya’dan ayrılıp Ukrayna’ya bağlanmasının da hukuki olmadığını iddia etmek için siyasi bir girişim olarak yorumlanıyor. Böylece Putin Rusya’sının Kırım’ı ilhakı da meşru bir zemine çekilecek. Moskova, her iki kararın da hukuk dışı olduğunu vurgulayıp konunun tekrar tartışmaya açılmaması gerektiğine dikkat çeken bir duruş sergiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir