'Çipras son teklifi değerlendiriyor' iddiası

Yunanistan'ın önde gelen gazetesi Kathimerini, Yunanistan Başbakanı Çipras'ın son teklifi değerlendirdiğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan'ın Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in teklifinin kabul edip etmediğine yönelik farklı haberler geliyor.

İlk olarak Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, Yunanistan’a son anda yeni bir teklifte bulunduğu ancak, bu teklifin Yunan hükümeti tarafından kabul edilmediği bildirildi.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Juncker’in, Yunan hükümeti ile son anda bir anlaşma sağlanması için, Yunanistan’ın programının bir ay daha uzatılarak müzakerelerin devam etmesi karşılığında, hükümetten Pazar günü yapılacak halk oylamasında vatandaşlara evet oyu kullanması çağrısı yapması ve acilen Euro Bölgesi Ülkeleri toplantısı talebinde bulunmasını istediği belirtildi. Avrupa Komisyonu Başkanı’nın önerisinde, emekli maaşlarıyla ilgili Yunan hükümetinin talepleri doğrultusunda bazı değişiklikler de bulunduğu belirtilen haberlerde, Juncker’in son anda yaptığı bu girişimin Yunan hükümeti tarafından "mazeret içeren bir hareket olarak" değerlendirilerek reddedildiği kaydedildi. Hükümet çevreleri Juncker’in önerisiyle ilgili basına yaptıkları açıklamalarda, Yunan hükümetinin söylenenleri ilgiyle dinlediğini ve kaydettiğini vurgulayarak, "Hükümet sandığa doğru ilerliyor. Aleksis Çipras Pazar günü hayır oyu kullanacak" ifadelerini kullandı.

Kathimerini: Çipras son teklifi değerlendiriyor

Öte yandan Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini'nin kaynağını açıklamadan verdiği habere göre Başbakan Aleksis Çipras, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'den dün gece geç saatlerde gelen son dakika teklifini değerlendirmekte oldununu Brüksel'e iletti. 
    
Kathimerini'nin haberinde, "Başbakan'ın ofisi, Brüksel'e AB Komisyonu Başkanı'nından dün gelen ve Ekim ayında borç rahatlatması içeren teklifi dreğerlendirmekte olduğunu bildirdi" ifadelerine yer verildi.
    
Haberde, bankaların kapanması ve cari kurtarma programının bugün sona erecek olmasının bazı hükümet üyelerinin Çipras'ı Juncker'in teklifini kabul etmesi için uyarlamalarına yol açığı öne sürüldü. 
    
Juncker'in yaptığı ve pazar günü sunulan teklififn bir versiyonu oyan son dakika teklifi Çipras'ın bugün içinde Brüksel'e teklifi kabul ettiğini yazılı şekilde bildirmesini öngörüyor. Bunun yanı sıra teklifin kabulune ilişkin mektubun Junker'in yanı sıra Dijsselbloem, Merkel ve Hollande'e de iletilmesi gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir