'Doha'nın etkisi sınırlı olur'

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) , "Doha'da varılacak bir anlaşmanın global arza etkisi sınırlı olur" değerlendirmesinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC üyesi ve üyesi olmayan üretici ülkelerin 17 Nisan'da Doha'da yapacakları toplantıda üretimi dondurma kararı almalarının fiziki petrol arzına etkisinin sınırlı olacağını ve petrol piyasasının 2017 yılından önce dengeye gelmesinin muhtemel olmadığını bildirdi.

2016 yılı için global petrol talebinde büyüme tahminini 1,16 milyon varil/gün seviyesine indiren IEA, 2015 yılında talebin 1,8 milyon varil/gün gibi güçlü bir artış gösterdiğini de artırdı.

Hindistan'ın global petrol talebinde büyümenin ana motoru olma görevini Çin'den devr alabileceğini işaret eden IEA, Hindistan'ın petrol talebinin 300 bin varil/gün arttığı tahmininde bulundu.

Arz tarafında ise mart ayında düşüş olduğuna dikkat çeken IEA, Irak ve Nijerya'dan kaynaklı olarak OPEC'in petrol arzının mart ayında 90 bin varil/gün azaldığını tahmin ederken, Suudi Arabistan'ın üretimi de Mart ayında 30 bin varil azalarak 10,19 milyon varil/gün oldu. Mart ayında global arz ise 300 bin varil gün azalarak 96,1 milyon varil/gün olarak gerçekleşti.

IEA, 2016 yılının tamamında ise OPEC üye olmayan ülkelerin petrol arzlarının 710 bin varil/gün azalarak 57 milyon varil/gün olacağını öngördü.

İran'ın petrol piyasalarına dönüşünün ise bazı beklentilere göre daha ölçülü olduğunu ifade eden IEA, İran'ın üretiminin yılbaşına göre yaklaşık 400 bin varil/gün arttığını vurguladı.