'Dünyadaki zenginlik daha iyi dağıtılmalı'

Papa'dan açlık ve fakirlikle mücadele için dünyaya çağrı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, fakirlik ve açlıkla mücadele için dünyadaki zenginliğin daha iyi dağıtılması gerektiğini söyledi. 

Papa, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından İtalya'nın başkenti Roma'da 170'ten fazla ülkenin temsilcisinin katılımıyla ''iyi beslenme, iyi yaşam'' hedefiyle düzenlenen 2. Uluslararası Beslenme Konferansı'nda konuştu. 

Papa, "daha fazla kar" arayışı uğruna insanların en basit insan hakkı olan gıdaya ulaşmaktan mahrum bırakılmaması uyarısında bulundu. BM'nin 1992'deki beslenme konferansına katılan Papa 2. John Paul'ün dünyada herkese yetecek kadar gıda bulunmasına rağmen bundan herkesin yararlanamaması durumu için kullandığı "bolluğun çelişkisi" sözlerini hatırlatan Papa Franciscus, bu çelişkinin bugün de devam ettiğini söyledi. 

Dünyada aşırı tüketim ve israf yaygın olduğunu kaydeden Papa Franciscus, fakirlik ve açlıkla mücadele için dünyadaki zenginliğin daha iyi dağıtılması gerektiğini vurguladı. 

Roma'dan dün başlayan toplantıya katılan ülkeler, dengesiz beslenme, sağlıklı diyet programlarının hazırlanması ve dünyada obezite oranlarının düşürülmesi konusunda yeni politikalar geliştirilmesi için fikir birliğine vardı. 

BM verilerine göre, dünya nüfusunun üçte biri beslenme yetersizliği sorunu yaşıyor ve geçen yıl meydana gelen çocuk ölümlerinin yüzde 45'i bundan kaynaklandı. 2010'da 5 yaşın altındaki 42 milyon çocuğun aşırı kilolu, 500 milyon yetişkinin de obez olduğuna dikkat çekiliyor. 

BM uzmanları, yiyeceklerin üçte birinin israf edilerek veya son kullanma tarihlerinin geçmesi nedeniyle bozularak çöpe gittiğini tahmin ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir