'ECB Yunanistan'ın Euro'dan çıkışına hazırlanıyor'

Alman Der Spiegel dergisi,ECB yetkililerinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkışı için hazırlık yaptığını öne sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalarda gözler Yunanistan-Euro Bölgesi görüşmelerine çevrilirken Almanya’dan çarpıcı bir iddia geldi. 

Alman Der Spiegel dergisi,Avrupa Merkez Bankası (ECB), yetkililerinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi’nden çıkışı için  hazırlık yaptığını öne sürdü.

Dergi, “ECB çalışanları diğer ülkelerin Euro Bölgesi’nde ne şekilde bir  arada kalabileceklerine dair acil durum planları  hazırlıyorlar” ifadesini kullandı. 

Yunanistan, kredi anlaşmasının 6 ay uzatılması için dün talepte bulunmuştu. Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Yunanistan’ın başvurusunu görüşecek.

Euro gitti-geldi 

Haber öncesinde dolar karşısında 1,1315 seviyesinde işlem gören ve haberin ardından 1,1296'ya kadar gerileyen Euro daha sonra toparlandı ve 1,1317 seviyesinden işlem gördü. 

"Almanya Yunanistan'ın Euro'dan çıkışına izin verebilir"

Öte yandan Malta Maliye Bakanı Edward Scicluna, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras hükümetinin ekonomik destek programını uzatma şartlarını kabul etmemesi halinde Almanya ve yanındaki ülkelerin Yunanistan'ın Euro'dan çıkışına izin vereceğini ileri sürdü. 

ABD baskısı

ABD Yunanistan ve Avrupalı kreditörlerin biran önce anlaşmaya varmaları için bastırıyor. ABD Hazine Bakanı Jacop J. Lew perşembe günü Yunan Maliye Bakanı Varoufakis,Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ve Eurogroup Başkanı Dijsselbloem ile görüşerek tarafların borç konusunda anlaşmaya varmalarını istedi. Lew konuyla ilgili olarak  Alman mevkidaşı ve IMF yetkilileriyle de görüştü.

Uzlaşma çağrısı

ABD Maliye Bakanlığı'nın üst düzey bir yetkilisi, "Borç krizinde uzlaşmaya varılması Euro ve küresel ekonomi açısından önem taşıyor" dedi. "Mesajımız başta Almanya ve Yunanistan olmak üzere Euro Bölgesi üyesidir" diyen ABD'li yetkili, tarafları uzlaşmaya açık olmaya davet etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir