'Ekonomide yavaşlama kaygısı yeniden odakta'
Merril Lynch'in Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, küresel ekonomik yavaşlama kaygıları yeniden keskin biçimde odak noktası haline geldi.
İSTANBUL - BofA Merrill Lynch Haziran ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre, küresel ekonomik yavaşlama kaygıları yeniden keskin biçimde odak noktası haline geldi ve politika yapıcılardan sonuç verici eylem sergilemeleri yönündeki beklentiler arttı. Yapılan açıklamaya göre, ankete katılanların yüzde 11'i gelecek 12 ayda küresel ekonominin bozulacağına inanıyor. Geçen ay katılımcıların yüzde 15'i ekonominin güçleneceğine inanıyordu ve bu yüzde 26 puanlık negatif dönüş devlet borçları krizinin ortaya çıktığı 2011 yılı Temmuz-Ağustos aylarından bu yana görülen en büyük dönüş olma özelliğini taşıyor.
Kurumsal kar beklentileri de benzer bir negatif dönüşten etkilendi. Katılımcıların yüzde 19'u gelecek 12 ay içinde kurumsal karların düşeceğine inanıyor, geçen ay net yüzde 1 kurumsal karlarda iyileşme tahmininde bulunmuştu. Ankete göre yatırımcılar agresif biçimde "riskten uzak" pozisyon aldı. Portföyler içerisindeki oranı Mayıs ayında yüzde 4,7'den yüzde 5,3'e yükselmiş olan ortalama nakit varlıkları, kredi krizinin derinleştiği 2009 yılı Ocak ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.
Bileşik Risk ve Likidite Göstergesi 30 puana düştü. Gösterge ortalaması ise 40 puan. Varlık yöneticileri küresel hisse senetlerinde net gösterge altı pozisyona geçti ve tahvil paylarını artırdı. Teşvik politikalarına yönelik destek artarken, katılımcıların çoğunluğu küresel para politikasının "fazlasıyla kısıtlayıcı" olduğunu düşünüyor. Katılımcıların net yüzde 6'sı bu görüşü benimsiyor ve bu oran 2008 yılı Aralık ayından bu yana gerçekleşen en yüksek oran olarak görülüyor. Küresel mali politikayı "fazlasıyla kısıtlayıcı" bulan küresel yatırımcıların oranı artmaya devam ederek, Mayıs ayında yüzde 23'den yüzde 28'e yükseldi.
"Yatırımcılar 'riskten uzak' pozisyonlar aldı"
BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Avrupa Hisse Senetleri Strateji Başkanı Gary Baker, yatırımcıların "riskten uzak" pozisyonlar aldığını ve hisse senetlerinin gereğinden fazla değer kaybettiğini, ancak henüz tam bir teslim olmanın gerçekleşmediğini belirterek, Avrupa'daki düşük hisse senedi plasmanlarının risk düzeyindeki artma algısıyla paralel olduğunu söyledi. BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Küresel Hisse Senedi Strateji Şefi Michael Hartnett de, geçen ay ifade edilen politika tepkisi ümitlerinin artık beklentilere dönüşmüş durumda olduğunu ifade ederek, piyasaların şiddetli biçimde Haziran ayındaki önemli politika toplantılarından sonuç getirici bir eylem çıkmasını beklediğini kaydetti.