'En uzun maçı' Isner kazandı

11 saat 5 dakika süren maçta tüm tenis rekorları alt-üst oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - Wimbledon Tenis Turnuvası'nda en uzun tenis maçı rekorunun kırıldığı ABD'li Jon Isner ile Fransız Nicolas Mahut'un mücadelesinden galip çıkan tenisçi ABD'li Isner oldu.

2 gün önce başlayan ve 11 saat 5 dakika süren karşılaşmanın son setinde oyunlarda rakibine 70-68 üstünlük sağlayan Isner, 2. tura yükseldi.

Karşılaşma tenis tarihindeki en uzun süren maç oldu. 22 Haziran Salı günü başlayan maçın ilk setini 23 numaralı seri başı Isner 6-4 kazanmış, 2 ve 3. setleri 6-3 ve 7-6 kazanan Mahut, setlerde 2-1 öne geçmişti. Isner, 4. seti 7-6 alarak skoru 2-2'ye getirmiş ve havanın kararması nedeniyle maça ertesi gün (çarşamba) devam edilmesine karar verilmişti.

İki tenisçi dün son sette de hava kararana kadar yenişememiş, son sette oyunlarda 59-59 beraberlik varken, hakem yine havanın kararması nedeniyle, başlangıcından itibaren 10 saat 7 dakika geçen maçı ikinci kez ertelemişti.

"Grand Slam" turnuvalarında karşılaşmaların 5. setinde oyunlar 6-6 olunca, kural gereği "Tie-break" uygulanmıyor ve taraflardan biri oyunlarda 2 farklı öne geçene kadar sete devam ediliyor.

Önceki 'en uzun tenis maçı rekoru', Fransa Açık'ta 2004'te iki Fransız tenisçi Fabrice Santoro ile Arnaud Clement arasında oynanan maçta kırılmış, 6 saat 33 dakika süren maçı 3-2 Santoro kazanmıştı.

Rekorlar alt-üst oldu

Neredeyse tenis tarihinin tüm rekorlarının kırıldığı ve 11 saat 5 dakika süren tarihi maçta, Isner 112, Mahut ise 103 "ace" attı. Mahut 21, Isner 10 çift hata yaptı.

Isner, attığı 112 "ace" ile bir maçta en çok "ace" atan tenisçi olurken, Mahut da 103 "ace" ile ikinci sırada yer aldı. Bu sporcuları, geçen yıl Davis Cup'ta 78 "ace" atan Ivo Karloviç izliyor.  

Maç, iki tenisçinin de bu kadar uzun sürede çok fazla servis kırma şansı yakalayamaması ve yakaladıklarını değerlendirememesi nedeniyle bu kadar uzun sürdü.

Maçta 181 oyun oynandı ve iki tenisçi sadece 16 kez servis kırma şansı elde etti. Mahut 3 kez bu şansı yakaladı ve 1 kez değerlendirebildi. Isner 14 kez servis kırma şansı yakaladı ve sadece 2 kez servis kırabildi. Isner, 5 kez maç sayısı kullandı ve sonuncusunda başarılı olarak maçı kazandı.

Mahut'un 502, Isner'in 478 puan kazandığı maçta, 980 puan alındı.

Karşılaşmada, en uzun maç, en uzun set, en çok oyun oynanan maç, en çok "ace" atılan maç gibi birçok rekor kırıldı.

İkisi de kazanmak için oynadı

Karşılaşma sonrasında duygularını açıklayan ABD'li Jon Isner, Wimbledon'da oynamanın büyük bir onur olduğunu belirterek, "Birazcık yorgunum. Böyle bir atmosferde oynadığınız zaman kendinizi yorgun hissetmiyorsunuz. Seyirci harika. Mahut, tam bir savaşçı. Bugünü onunla paylaşmak istiyorum ve bu gerçek bir onur" dedi.

Fransız Mahut ise "Şu an, çok acı verici ama oynamak harikaydı. O (Isner) bir şampiyon. Benim için de büyük onurdu bu maç. Hep oyunu kazanmayı düşündüm. Çok uzun bir oyundu ama hep kazanmaya odaklandım" diye konuştu. Mahut, konuşmasından önce uzun süre alkışlandı.

İki tenisçi, açıklamaların ardından skor tabelasının önüne gelerek fotoğraf çektirdiler.

Hakem de yoruldu

Karşılaşmayı yöneten 44 yaşındaki İsveçli hakem Mohamed Lahyani, maçla ilgili yorumunda, "Yorulmaya fırsatım olmadı. Maç beni büyüledi ve konsantrasyonum hiç eksilmedi. Oyuncuların dayanıklılığı nefes kesiciydi" dedi.

Özellikle 5. setin oynandığı günlerde kendine masaj yaptığı ve sık sık boynunu ovduğu sandalyesinden uzattığı bacaklarını esnettiği görülen Lahyani, oturmaktan şikayetçi olmadığını en çok fazla puanı anons ettiği için boğazının kurumasının kendisini zorladığını anlattı.

Sık sık uzun uçak yolculukları yaptığını ve bu yüzden oturmaya alışık olduğunu ifade eden Lahyani, "Kortta 7 saat oturmak nedir ki. Ben hep ekonomi sınıfında uçarım, o yüzden oturmaya alışığım" dedi. Lahyani, çizgi hakemlerini ve top toplayıcıları da dayanıklılıkları için tebrik etti.

Daha önce yönettiği en uzun maçın 5,5 saat sürdüğünü söyleyen Lahyani, Isner-Mahut maçı için, "Böyle olağanüstü bir maça tanıklık etmek harikaydı. Yaşamım boyunca bir daha böyle bir şey göreceğimi sanmıyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir