'Engellenemez Çoğunluk' zor görünüyor

ABD'de oy sayımının devam ettiği bazı bölgeler nedeniyle halen 4 eyalette sonuçlar belli olmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Demokrat Partililer, Senatoda 60 kişilik 'Engellenemez çoğunluk'a ulaşmayı planlıyordu, ancak son duruma göre bu zor görünüyor. Demokrat partililer, ABD Kongresinin üst kanadı Senatoda 56 sandalye elde etmiş bulunuyor. Yani Demokrat Partililer, şu ana kadar fazladan 5 senatörlük daha almış oldu. 100 sandalyeli Senatoda Cumhuriyetçi Parti'nin ise 40 sandalyesi var. Halen belli olmayan senatörlük pozisyonunun sayısı ise 4. Şu aşamada 'engellenemez çoğunluk' oluşması zor görünüyor. Senatoda 60 rakamına ulaşıldığı takdirde, ''filibuster'' denilen ve temelde, sürekli konuşarak bir tasarıyı öldürmeyi amaçlayan yöntem engellenebiliyor. Dolayısıyla, 60 rakamına ulaşan parti, istediği her tasarıyı kongreden rahatça geçirebiliyor.

Alaska Senatörlüğü'nde durum karışık

Belli olmayan senatörlük pozisyonlarından biri, hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istemi bulunan ve yolsuzlukla suçlanan Alaska Senatörü Ted Stevens. Stevens'ın konumu birçok bakımdan ilgi çekiyor. Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain ve başkan yardımcısı adayı Sarah Palin, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Stevens'a, seçime katılmaması çağrısında bulunmuştu. Palin, aynı zamanda Stevens'ın senatör olduğu Alaska'nın valisi.

Cumhuriyetçi Partili Senatörler, Stevens seçimi kazanıp yeniden senatör pozisyonunu korusa bile, Demokrat Partili senatörlere katılarak, yapılacak oylamayla bu ismi görevden uzaklaştıracaklarını daha önce ifade etmişlerdi.

Bu noktada, 35 yıl hapis yatması muhtemel olan, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan bir adayın, neden senato seçimine katılmakta ısrar ettiği sorusu akla geliyor. Stevens senatörlük sandalyesini korur ve Cumhuriyetçi Partili Senatörler tarafından görevden ihraç edilirse, Alaska eyaleti kanunlarına göre, bu eyaletin valisi olarak Sarah Palin, bu konuma yine Cumhuriyetçi Partili bir ismi atayacak. Teknik olarak, Sarah Palin'in bu pozisyona kendisini ataması da mümkün. Bu gerçekleşirse Palin, Cumhuriyetçi Parti içindeki ve medya önündeki konumunu kuvvetlendirebilir ve 2012 ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Partinin ilk kadın başkan adayı olarak yeniden sahneye çıkabilir.

Askerdekiler başta olmak üzere, ülke dışındaki Amerikalılar'ın oylarının sayılmasının tamamlanması işleminin 21 Kasım'ı bulabileceği belirtiliyor.