'Faiz artışı için yeterli veri yok'

ABD Merkez Bankası (Fed) Guvernörü Lael Brainard, ABD ekonomisinin ilk çeyrek performansı ve son dönemde açıklanan verilerin soru işaretleri yarattığını belirterek, Fed'in faiz artışı için daha fazla veriye ihtiyacı olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) konuşan Brainard, Amerikan ekonomisine ilişkin ikinci çeyrek verilerinin, ilk çeyrekteki zayıflığının sadece "geçici" faktörlerden kaynaklanmadığına işaret ettiğini dile getirdi.  

Brainard, "Elimizdeki ikinci çeyrek verileri, toplam harcamalarda kayda değer bir toparlanma olduğu izlemini vermiyor. Eğer ilk çeyrekteki zayıflık sadece geçici faktörlere bağlı olsaydı, bu izlenimi vermesi gerekirdi" ifadelerini kullanırken, özellikle zayıf tüketici harcamalarının endişe yarattığını kaydetti. 

Daha önce açıklanan iyimser ekonomik beklentilerin, düşük enerji fiyatlarının tüketimi canlandırıcı etkisine gereğinden fazla, güçlenen doların olumsuz etkisine ise gereğinden az ağırlık verdiğini vurgulayan Brainard, Atlanta Fed'in ikinci çeyrek büyüme tahminin sadece yüzde 0,8 olduğuna dikkati çekti.  

"Daha fazla zaman verilmesi gerekiyor" 

Brainard, ülke ekonomisinin ilk çeyrekteki zayıf performansının ve son dönemde açıklanan verilerin ekonominin geleceğine yönelik soru işaretleri yarattığını belirterek, şöyle devam etti: 

"Mevsimsellikten kaynaklanan hatalar ve geçici faktörler, ilk çeyrekteki zayıflığın sorumlusu olabilir ancak bugün elimizde olan veriler dahilinde, yurtdışındaki ters akım ve petrol fiyatlarındaki düşüşün olumsuz etkisinin yanı sıra Amerikalı tüketicilerin daha temkinli davranmasının, ABD ekonomisi için daha ciddi bir baskı yaratabileceği olasılığını gözardı edemeyiz. Bu olasılık, işgücü piyasasındaki iyileşmenin teyidi ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşıldığı konusunda kesinlik sağlanması için verilere daha fazla zaman verilmesini gerektiriyor". 

Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) sürekli oy hakkına sahip olan Brainard, sözlerini, faiz artışının ekonominin iyileşmesi durumunda yılın sonundan önce başlayabileceği öngörüsüyle tamamladı.  

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 16-17 Haziran'da gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen, bu toplantının ardından basın toplantısı düzenleyecek.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir