'Fed'in gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisi geçici'

Moody's Başekonomisti Souza, Fed'in tahvil alımını azaltmasından kaynaklanan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde hissedilecek etkinin geçici olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başekonomisti Lucio Mauro Vinhas de Souza, ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımını azaltma programının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkilerinin "geçici" olacağını kaydetti. 

 Fed'in parasal genişlemeye kademeli olarak son vererek, tahvil alımını azaltma programının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkilerine ilişkin sorularını cevaplayan Souza, "Fed'in tahvil alımını azaltmasından kaynaklanan gelişmekte olan ekonomiler üzerinde hissedilecek etkinin geçici olması olası. Süreç küresel finansman şartlarının normalleşmesi sürecinin bir yansıması olacaktır" dedi. 

Gelişmekte olan ekonomilerin yeniden dengelenme sürecinde ellerinde yeterli enstrümana sahip olduğunu vurgulayan Souza, gelişmekte olan ekonomilerin gerekli araç ve tamponları olduğunu, sözü edilen ülkelerin faiz artışından, rezervlerini güçlendirmeye kadar bu araçları kullandıklarını anlattı. 

"Türkiye diğer gelişmiş ülkelerden sonra faiz artırdı" 

Gelişmekte olan ekonomiler arasında Türkiye'nin yeniden dengelenme sürecindeki politikalarını da değerlendiren Souza, Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülke merkez bankalarından daha sonra faiz artırdığını belirterek, Brezilya örneğini verdi. 

Souza, "Türkiye Merkez Bankası piyasa katılımcılarına yönelik eylemlerine ilişkin farklı bir iletişimi benimsedi. Resmi faiz oranında netliğin olmaması, Merkez Bankası'nın daha önceki faiz hareketlerine ilişkin algıda kafa karışıklığına neden olmuştu" ifadelerini kullandı.  

Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrasında TL üzerindeki kur baskınının azalıp azalmayacağı sorusuna ise Lucio Mauro Vinhas de Souza, "Gelişmekte olan ekonomiler değişen likidite şartlarına karşılık faiz artışını da içeren uygun olan araçları kullanıyorlar" dedi. 

Moody's'in yeni Türkiye Başanalisti Alpona Banerji, "Türkiye'nin Baa3 olan ülke reytingi belli bir seviyedeki siyasi belirsizliği ve bunun kurumlar üzerindeki etkisini zaten içermektedir. Türkiye'nin reytingi sermaye akımlarına olan bağımlılığın gösterdiği yüksek dışsal kırılganlıkları da tanımlamaktadır. Şu anda, hükümetin güçlü bilanço tablosu ve bundan kaynaklanan şokları emme kapasitesi mevcut siyasi ve ekonomik rüzgarlara karşı önemli bir hafifletici, etki azaltıcı imkan sunmaktadır" açıklamasını yapmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir