'Gerilim Viyana sürecini olumsuz etkilemeyecek diye umuyoruz'

BM'nin her zaman tarafların talebi doğrultusunda görev aldığını kaydeden BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, 'Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin Viyana sürecine zarar vermeyeceğini umuyoruz' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin, Suriye krizine çözüm bulma amacı taşıyan Viyana sürecine zarar vermeyeceğini umduklarını söyledi. 

Basın brifinginde gazetecilerin BM'nin Türkiye ile Rusya arasındaki soruna müdahil olup olmadığını sormaları üzerine Dujarric, BM'nin her zaman tarafların talebi doğrultusunda görev aldığını kaydederek, taraflardan herhangi bir talep gelmediği için BM'nin bu konuya müdahil olmadığını belirtti. 

Dujarric, sorunun Suriye krizinin çözümüne muhtemel etkisine ilişkin de "Rusya ve Türkiye arasındaki gerilimin çözüleceğini ve bu sorunun Viyana sürecini olumsuz etkilemeyeceğini umuyoruz" dedi. 

Viyana toplantısı bu ay yapılacak

Türkiye ve Rusya arasındaki sorunun Viyana sürecini etkilemeyeceğini düşünmek için nedenleri olduğunu da vurgulayan Dujarric, bu kanıya çeşitli seviyelerdeki temaslar sonucu ulaştıklarını belirtti. 

Dujarric, Viyana'da yeni bir toplantının bu ay içinde gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi. 

Türkiye-Suriye sınırında Türk hava sahasını, 5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen ihlal eden SU-24 tipi savaş uçağına angajman kuralları çerçevesinde bölgede devriye görevinde bulunan iki Türk F-16 uçağı müdahalede bulunmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamış, NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.