'Günlük petrol talebi 1.14 milyon varil artacak'

OPEC, bu yıl günlük küresel petrol talebinin 1.14 milyon varil artacağı öngörüsünde bulundu. Buna göre 2013'te 90 milyon varil olan günlük talep 91.14 milyon varile çıkacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2014 yılında günlük küresel petrol talebinin 1.14 milyon varil artışla 91.14 milyon varile ulaşacağını bildirdi. Örgüt, resmi internet sitesinde yer alan "Aylık Petrol Piyasası Raporu" ile 2014 yılı küresel petrol talebi rakamını yukarı yönlü revize etti.

Buna göre, 2013 yılında günlük 90 milyon varil olan küresel petrol talebi, 2014 yılında 91.14 milyon varil olacak. OPEC bir önceki raporunda, söz konusu rakamın 2014 yılında günlük 1.09 milyon varil artış öngörmüştü.

Ayrıca OPEC, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinin toplam petrol talebinin 2014 yılında önceki yıla göre günlük 100 bin varil azalarak 45.79 milyon varile gerileyeceği tahmininde bulundu.

Gelişen ülkeler belirleyici olacak

Küresel ekonomiye yönelik olarak da değerlendirmelerde bulunulan raporda, "Büyük gelişmekte olan piyasalarda belli zorluklar nedeniyle, küresel büyümedeki riskler hafifçe aşağı yönlü eğilmiş durumda. Küresel ekonomideki son gelişmeler, OECD'de süregelen toparlanma trendini ve gelişmekte olan piyasalardaki yavaşlamayı teyit ediyor. Bununla birlikte gelişmekte olan ülkelerdeki son durgun performans da devam eden yavaşlamayı onaylıyor" denildi.

Raporda, gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin yavaşlamasına ilişkin yükselen risklerin, son aylarda döviz piyasasına yansıdığı dile getirilirken, "Birçok zorluk devam ederken, küresel ekonomide beklenen iyileşmeler, aynı zamanda küresel petrol tüketimi büyümesinde daha yüksek taleple sonuçlandı. Son belirsizlikler ışığında, dünya petrol talebindeki bu artışın önemli bir belirleyicisi, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme hızı olacaktır" değerlendirmesine yer verildi.

Rusya'nın Doğu Avrupa'daki son gelişmelerden etkilenebileceğine de değinilen raporda, bu durumun mevcut büyüme tahminini muhtemelen negatif etkileyecek olmasıyla, gelecek haftalarda yakın takibi gerektiği değerlendirmesi yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir