'Her iflas edeni kurtarmayacağız'

Çin’de 17 yıl aradan sonra ilk kurumsal iflasın gerçekleşmesinin ardından konuşan Başbakan Li, hükümetin temerrüde düşen her şirketi kurtarma çabası içine girmeyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN- Dünyanın ikinci büyük ekonomisinde 1997 yılından bu yana ilk kurumsal iflasın gerçekleşmesi Çin’e yönelik büyüme endişelerini güçlendirmişti. Chaori Solar'ın 15 milyon dolarlık kredi borcunu ödeyemeyerek iflas etmesinin ardından bir açıklama yapan Çin Başbakanı Li Keqiang, hükümetin temerrüde düşen her şirketi kurtarma çabası içine girmeyeceğini söyledi.

Li, gölge bankacılık denetiminin güçlendirilmesi için çalışıldığını ve bu süreçte bazı temerrütler yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu Belirtti. Çin Başbakanı, "Sistemik ya da bölgesel finansal risklerin artmadığından emin olmak için takibi güçlendirmeliyiz" dedi.

'Kötümserliğe gerek yok'

2014 büyüme tahminini yüzde 7,5'te tutan Çin'i zor bir yılın beklediğini, ancak kötümserliğe gerek olmadığını kaydeden Li, "Ülke ekonomisindeki makul seviyeli büyümenin devamını sağlayabilecek beceriye ve araçlara sahibiz" dedi.