'İngiliz hükümeti, parlamentonun iradesine uymalı'

İngiltere'de Filistin yanlısı kampanyalar yürüten sivil toplum kuruluşları, hükümeti parlamentonun Filistin devletinin tanınması kararına uymaya çağırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA-  İngiltere'de Filistin için barış ve adalet kampanyaları yürüten sivil toplum kuruluşları, İngiliz hükümetini, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin önergeyi kabul eden parlamentonun iradesine uymaya çağırıyor.  

"Palestine Solidarity Campaign (Filistin Dayanışma Kampanyası)" adlı sivil toplum kuruluşunun İletişim Sorumlusu Sarah Apps, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Filistin önergesinin oylandığı oturuma katılımın yüksek olduğunu belirterek, "Dolayısıyla sonuç parlamentonun iradesini yansıtmaktadır. Katılım ayrıca, Filistin konusunun İngiliz siyasetinde ne kadar önemli olduğunu göstermiştir" dedi.  

Sonucun ayrıca, parlamentonun iradesi ile İngiliz hükümetinin görüşü arasındaki farklılığı ortaya koyduğunu dile getiren Apps, şöyle konuştu: 

"Bu hükümet için çok utanç vericidir. Ama eninde sonunda İngiliz hükümeti Filistin devletini tanımak zorunda kalacaktır. İngiltere, Filistin devletini tanımakta çok geç kalmıştır. Bağlayıcılığı olmaması ve sembolik olmasına karşın oylama sonucunun bazı değişikliklere neden olacağını düşünüyorum. 

'Evet' oyu kullanan tüm milletvekilerinden hükümet üzerinde baskı kurmalarını isteyeceğiz. Kamuoyundan da milletvekillerine yazarak, baskı yapmalarını isteyeceğiz. Dolayısıyla Filistin'i tanıyana kadar hükümet üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğiz." 

"Baskıyı sürdüreceğiz" 

İngiltere'de Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" adlı sivil toplum örgütünün Başkanı İsmail Patel de "Bu oylama sonucu, Ortadoğu oyununun değişmesi gerektiğini göstermiştir. Oylamanın sonucu, Filistin'in kendi kendini yönetme hakkının kabulüdür. Ayrıca birçok milletvekilinin İsrail'in yasa dışı işgaline karşı çıkması cesaret vericidir" dedi. Patel, kampanyalarını, İngiliz hükümeti Filistin devletini tanıyana kadar sürdüreceklerini dile getirdi.  

İngiltere Başbakanı David Cameron dün, "İngiltere'nin Filistin devletini tanıyacağı günü elbette dört gözle bekliyorum. Ancak bu, iki devletli bir çözümü sağlayan müzakerelerin bir parçası olmalı. Hepimiz, İsrail devletinin barış içerisinde ve mutlu bir şekilde Filistin devletiyle yan yana yaşadığını görmek istiyoruz. İşte o zaman Filistin devletini tanımalıyız" açıklamasında bulunmuştu. 

Parlamento oylamasının İngiliz hükümetinin "Ortadoğu barış süreci sağlanmadan ve iki devletli çözüme varılmadan Filistin devletinin tanınamayacağı" görüşünü değiştirmesi beklenmiyor. Parlamentonun iradesini, hükümetin dikkate almaması ise milletvekilleri arasında tepkiye neden oluyor.  

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin milletvekili David Ward, "David Cameron hayal kırıklığı yarattı. Parlamento Filistin'in tanınması yolunu açtı ancak hükümet kamuoyunun fikrini dikkate almıyor" demişti.  

İngiliz Parlamentosu hafta başında, Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 12'ye karşı 274 oyla kabul etmişti. Birleşik Krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor. Ancak sonuç özellikle İsrail'in yaz aylarında Gazze'ye yönelik saldırılarına sessiz kalan İngiliz hükümetine tepki olarak değerlendiriliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir